Ontdek bij Fort Fectio de link tussen de Romeinen en de gemeente Houten.

7 december 2021

  1. Home
  2. /
  3. Programma's
  4. /
  5. Enthousiasper
  6. /
  7. Ontdek bij Fort Fectio...

Iedere week spreken de Dj’s van Enthousiasper een artiest die op komt treden in Theater aan de Slinger maar omdat het lokale theater door de nieuwe corona maatregelen om 17:00 dicht moet onderzoeken Jasper & Steffie of er nog iets anders te doen is in de omgeving. Daarom dat ze tot het einde van de huidige maatregelen wekelijks bellen met Josine van VVVKrommerijnstreek.

Deze week wilde Josine praten over twee mooie forten in de omgeving van Houten. Namelijk Fort Vechten en Fort Fectio. Tussen Bunnik en Utrecht ligt natuurlijk het alom bekende Fort Vechten maar naast dit fort ligt een weiland waar iedereen met een voorliefde voor geschiedenis echt eens een kijkje moet gaan nemen. Op dit weiland stond 2000 jaar geleden een heel groot fort van de Romeinen.

Helaas staat het fort niet meer op deze plek maar de contouren van het fort zijn wel terug te vinden op deze plek. Dus Josine kan iedereen aanraden om naar deze plek toe te fietsen en dan kan je echt zien hoe groot het fort was maar ook hoe het ingedeeld was. Als of je naar het Archeon gaat maar dan in de buurt blijft.

Zoals iedereen misschien al wel weet hadden de Romeinen 2000 jaar geleden een heel groot Europees rijk. Het rijk van de Romeinen had een noordgrens die wel 6000 kilometer lang was. Langs het water zochten deze Romeinen plekken om hun grens te vestigen aangezien door het gebruik van water makkelijke aanvoerroutes gecreëerd konden worden maar ook omdat het water een natuurlijke bescherming tegen vijanden kon bieden.

Een gedeelte van de grens van dit oude rijk ligt in onze omgeving waardoor er, niet geheel toevallig, heel veel overblijfselen van de nederzettingen terug te vinden zijn in de Krommerijnstreek. De Romeinen hebben een belangrijk fort gebouwd in de omgeving en deze plek heet Fort Fectio en dit was een heel groot fort waar heel veel Romeinen hebben gezeten. Dit fort ligt dus precies naast Fort Vechten en het was een heel belangrijk fort voor de Romeinen waar honderd tot tweehonderd jaar Romeinen hebben gezeten.

Veel Houtenaren hebben geen weet van de link tussen Houtense namen en het Romeinense rijk. De Rooms-katholieke scholenstichting Fectio is vernoemd naar de oude Romeinen en ook Houten Castellum is een direct afgeleide van de Romeinen omdat Castellum in het Romeins een legerplaats is voor hulptroepen.

Voor meer informatie over alles dat er te doen is in onze omgeving kan de liefhebber terecht via www.vvvkrommerijnstreek.nl maar ook fysiek langs komen in de VVV is aan te raden volgens Josine. Ga in dat geval zeker langs de VVV-winkel aan het Onderdoor direct naast het station Houten.
Luister hier het hele interview terug dat Jasper & Steffie afgelopen zaterdag met Josine hadden en krijg direct nog een aantal tips mee voor leuke activiteiten in de omgeving:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 10:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love