Naar schatting hebben 1 miljoen Nederlanders last van osteoporose.

18 oktober 2021

 1. Home
 2. /
 3. Nieuws
 4. /
 5. Welzijn
 6. /
 7. Naar schatting hebben 1...

Iedere week bellen de DJ’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper over een belangrijke dag die in de week na de uitzending plaats zal vinden. Deze week spraken Jasper & Steffie met Barbara Wendt van der Pluijm (Coördinator Vragenteam van de Osteoporosevereniging) over de wereld osteoporose dag.

Misschien is het goed om eerst te benoemen wat Osteoporose precies is. Want ondanks dat naar schatting 1 miljoen Nederlanders hier last van hebben, gaat er niet bij iedereen direct een belletje rinkelen wanneer ze de naam Osteoporose horen. Feitelijk is het gewoon een moeilijke naam voor botontkalking, het broos worden van de botten of nog makkelijker vertaald: zwakke botten. Ook de moeder van Jasper heeft last van deze bot aandoening.

Met zwakke botten moet je voorzichtig omgaan omdat zwakke botten makkelijk te breken zijn. Vaak denken mensen wanneer ze dit horen “een gebroken been geneest toch wel weer?” Ondanks dat dit natuurlijk klopt breken mensen die last hebben van Osteoporose regelmatig hun botten en lopen ze het risico om botten zoals een wervel of heup te breken.

Om er voor te zorgen dat je minder snel last krijgt van osteoporose had Barbara nog een aantal tips voor de DJ’s.
Het is volgens Barbara belangrijk om:

  • Je botten zo sterk mogelijk te houden. Dus zorg van jongs af aan voor voldoende bewegen (met belasting van je botten) en goede voeding (denk vooral aan calcium en vitamine D).
  • Te weten dat: wanneer je risico hebt op osteoporose er Bepaalde ziektes of medicijnen zijn die het risico vergroten. Waarbij ook de overgang, erfelijke aanleg of ouder worden factoren zijn die bijdragen aan een groter risico.
  • Bij een eerste breuk na je 50ste moet je direct een scan laten maken op de sterkte van je botten. Zorg er zelf voor dat je zo’n Dexa-scan laat maken.

Wil je weten of je een verhoogde kans hebt op osteoporose of maak je je zorgen over de gezondheid van je botten: doe dan de risicotest die vanuit de osteoporose vereniging aangeboden wordt. Deze kan gevonden worden via www.osteoporosevereniging.nl

En luister hier het hele interview terug dat Jasper en Steffie afgelopen zaterdag hadden met Barbara Wendt van der Pluijm en hoor direct wat de vereniging precies doet tijdens de wereld osteoporose dag:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Houten Komt Thuis

17:00 19:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love