Lichtkunstfestival VONK groot succes!

25 oktober 2021

  1. Home
  2. /
  3. Programma's
  4. /
  5. Enthousiasper
  6. /
  7. Lichtkunstfestival VONK groot succes!

Afgelopen week werd het lichtkunstfestival Vonk georganiseerd in het fort bij ’t Hemeltje.
Toen het zaterdagmiddag radio duo Jasper & Steffie zelf een kijkje nam op het festival ontstond het idee om met LotteZ een van de organisatoren te bellen. Het doel van dit gesprek met de exposerend lichtkunstenaar was simpel: gaat dit festival volgend jaar terugkomen?

Eerst even voor iedereen die het nog altijd niet helder genoeg heeft uitleg over het VONK lichtkunstfestival. Afgelopen herfstvakantie (van 15 tot 23 oktober) verlichtte VONK Fort bij ’t Hemeltje. Voor de allereerste keer werd er in Houten een lichtkunstfestival georganiseerd zoals eerder ook in Eindhoven (Glow) of Amsterdam (light festival) het geval was.

[Tekst gaat verder onder de foto’s]

 

Het festival voelt echt als een lichtpuntje voor Lotte. Deze organisatie komt voort uit het gegeven dat er veel theaters dichtgingen door Covid-19 en hierdoor veel lichtkunstenaars, videokunstenaars en technici thuis kwamen te zitten. Er ontstond een groep die nog altijd iets creatiefs wilde blijven doen op het moment dat er niet veel mogelijk was.

In eerste instantie werd er gedacht aan organisatie van het lichtkunstfestival op Het Rond. Een manier om de bewoners iets leuks te geven om naar te kijken tijdens deze moeilijke periode. Nadat Het Rond niet haalbaar bleek te zijn stapte Lotte heel brutaal het theater aan de Slinger binnen met het idee voor een lichtkunstfestival in de openlucht. Omdat het theater aan de Slinger op dat moment zelf ook al iets wilde doen met een lichtkunstfestival en daarnaast graag bij het Fort bij ’t Hemeltje iets speciaals wilde organiseren is er een balletje gaan rollen.

Fort bij ’t Hemeltje als locatie te gebruiken bleek een gouden greep te zijn van de organisatie. Binnen en buiten het 19 -eeuwse fort, dat sinds kort UNESCO Werelderfgoed is, liep een bijzondere en interactieve lichtkunstroute met spannende waterprojecties, performance art, lichtprojecties, interactieve installaties en nog zo veel meer.

De opkomst is met ruim 7.500 bezoekers meer dan verwacht te noemen. Lotte was al blij mocht ze de helft van alle kaarten verkopen en had daarom ook niet verwacht dat de opkomst iedere avond zo hoog zou zijn. Voeg daar de lovende reacties van bezoekers, zoals die van de DJ’s aan toe en je hebt een succesformule te pakken.

Maar kunnen de liefhebbers van lichtkunst zich volgend jaar nogmaals verheugen op een editie van het lichtkunstfestival?

Hierover valt helaas nog niets te zeggen.

Zodra er nieuws is over een volgende editie krijgen jullie dat van Omroep Houten zeker te horen en hou anders https://vonkfestival.nl/ in de gaten. De lichtbron van alle informatie!
Hopelijk tot volgend jaar en mocht je nog geen genoeg hebben gehad van het festival? Luister hier het interview terug dat kunstenaar LotteZ afgelopen zaterdag had met Jasper & Steffie tijdens Enthousiasper:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Houten Komt Thuis

17:00 19:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love