Lichtkunstfestival VONK in Fort de Batterijen

20 september 2023

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Lichtkunstfestival VONK in Fort...

Dat lichtkunstfestival VONK voor de tweede editie uitwijkt naar Fort de Batterijen zal menigeen verbazen. Waar eerst Fort Bij ‘t Hemeltje het uitgelezen decor was voor het wervelende lichtkunstfestival is nu gekozen voor een andere locatie.

Even was er nog sprake van dat het kleurrijke spektakel zou neerstrijken bij Fort Honswijk, maar deze optie is later verworpen. Er zou een te grote inbreuk worden gemaakt op flora en fauna op het terrein. VONK zal daarom in de aankomende herfstvakantie, van 13 tot en met 22 oktober tussen 19.00 en 23.30 uur, te beleven zijn in en om Fort de Batterijen in Nieuwegein, net over de gemeentegrens van Houten. 

Het thema van het festival, ‘wij, de aarde’, zal door de kunstenaars in hun installaties worden uitgelicht. “Alle kunstwerken op VONK hebben een link met de vier elementen: aarde, water, vuur en lucht’’ laat programmeur en kunstenaar Lotte Zuijdwijk in de Nieuwegeinse weekkrant De Molenkruier optekenen. Het meer dan 150 jaar oude verdedigingswerk, dat onderdeel uitmaakt van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, staat bekend als ‘de donkerste plek in de Randstad’, maar zal gedurende het evenement baden in het licht. In samenwerking met onder andere de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, Kunst Centraal en Nachtfort, organiseert theater Aan de Slinger opnieuw het evenement dat twee jaar geleden een groot succes is gebleken. Duizenden bezoekers kwamen in 2021 naar het festival om zich te laten verrassen door de installaties. Net als in 2021 dragen leerlingen van De Heemlanden bij aan het tot stand komen van één van de 15 kunstwerken, dat het vraagstuk welke impact de natuurelementen op de aarde hebben belicht.

Op de website forten.nl wordt met enthousiasme gereageerd op de komst van VONK naar Fort de Batterijen: “Op deze locatie, sinds kort UNESCO Werelderfgoed, zal een bijzondere en interactieve lichtkunstroute worden uitgezet, bestaande uit interactieve kunstinstallaties, performance art, lichtprojecties en meer.”

In 2021 vonden ruim 7500 bezoekers hun weg naar Fort Bij ‘t Hemeltje om lichtkunstfestival VONK te beleven. Meer informatie vind je op VONKfestival.nl

VONK 2021


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

De Lunchbox

12:00 14:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love