Leo Fijen KRO/RKK spreekt gelovigen toe over vitaal houden gemeenschap

16 september 2014

 1. Home
 2. /
 3. Nieuws
 4. /
 5. Leo Fijen KRO/RKK spreekt...

SCHALKWIJK – Maandagavond 15 september hield Leo Fijen (presentator bij KRO en RKK) een lezing over ‘De vitale geloofsgemeenschap in deze tijd’. Een kleine honderd belangstellenden kwamen luisteren en meepraten.
De H. Michaëlkerk bestaat dit jaar 135 jaar. Een bijzonder moment om bij stil te staan. De kerk lijkt niet meer zo in trek. Net zoals andere verticale instituten: vakbonden, politieke partijen en omroepen. Daarom staat de Rooms Katholieke geloofsgemeenschap in Schalkwijk dit jaar stil bij het thema Vitaliteit.

Leo Fijen hield de belangstellenden voor wat een geloofsgemeenschap in Schalkwijk kan doen om toch vitaal te blijven. Waar liggen de kansen? Hoe raak je jongeren? Of mensen die nooit (meer) in de kerk komen? De bekende TV-presentator uit Maartensdijk heeft er ervaring mee en komt met adviezen voor de ‘buitenkant’ en voor de ‘binnenkant’. In een gloedvol betoog met illustrerende verhalen die soms ontroeren, weet hij de boodschap over te brengen; hier een korte samenvatting van zijn betoog.

Voor de ‘buitenkant’:

 1. STOP met KLAGEN. Wees trots op je eigen kerk en straal dat uit naar buiten toe. Niemand wil bij een club horen waar geklaagd, geroddeld of ruzie gemaakt wordt.
 2. Mensen van ONDERAF bepalen de TOEKOMST. Wat doen we zelf om de kerk gestalte te geven?
 3. Doe die DEUREN OPEN. Haal iedereen naar binnen. Haak aan op evenementen en momenten van rouw. Hiermee raak je mensen.
 4. KERK en LEVEN horen bij elkaar. Slechts 8% van de gelovigen komt naar vieringen. Geef dus meer aandacht aan andere geloof gerelateerde zaken, zoals diaconie
 5. Maak meer gebruik van de SCHARNIERMOMENTEN.  Met name uitvaarten, maar ook dopen en trouwen zijn zulke momenten. Besteed daar veel aandacht aan: een goed koor, een goed woord. Hiermee raak je mensen in het hart.
 6. Haak aan op de EVENEMENTENCULTUUR. Bijvoorbeeld: samen op reis gaan. Naar Taizé, een klooster, Rome, Israël.  Daar krijg je een verdieping van het geloof en een hechting van de gemeenschap van.
 7. DOORBREEK de SPRAKELOOSHEID. Praat over de binnenkant van het geloof en kom er voor uit dat je je thuis voelt in je parochie. Vele generaties hebben we daar niets aan gedaan. Wat zeg je op verjaardagen? Ga op cursus; neem deel aan een gespreksgroep. Leer het te benoemen.
 8. KOESTER OUDEREN. Zij kunnen veel in gang zetten en taken oppakken.
 9. Ga goed om met JONGEREN.  Werk uitnodigend, niet verplichtend. Zorg dat je de jongeren die komen een taak krijgen. Jongeren willen wat doen!  Laat ze naar Taizé of naar Wereldjongerendagen gaan.
 10. Kom in beweging, dan doet de HEILIGE GEEST de rest.

Voor de ‘binnenkant’:

 1. Je kunt pas met God leven, als je af en toe STIL bent. Om een bodem in je hart te leggen, om beter in het nu te zijn. Maak daar tijd voor en regelmaat.
 2. WACHTEN is met aandacht leven. Wachten is soms nodig om te zien waarom iets zo gaat. Soms moet je jaren wachten voor je weet waar het bij de ander om gaat … Wachten is de voorwaarde om elkaar werkelijk te ontmoeten.
 3. We kijken anders naar de SCHEPPING.  De Schepper gaat je altijd te boven. We zijn bedoeld om te GROEIEN. Je moet tijd maken: er is een tijd om te zaaien en een tijd om te oogsten. Met vaste tijden – iedere dag – houd je tijd over om bij God te komen. We moeten kiezen. Weten we wel waar we zijn? Kennen we onze plek? Leef met de schepping, besef wie je bent en dat je kunt groeien
 4. De EENZAAMHEID; er zijn dingen die je niet met elkaar kunt delen. Daarvoor is stilte nodig. Er is maar één plek waar God woont: onder de ‘spinnewebben’ van je hart.
 5. Het tegenovergestelde van eenzaamheid is het SAMEN met de ENE verbonden zijn met ALLEN. Op de bodem van je hart weet je dat God op je wacht.

Met dank aan Bob Caron


Meningen van de lezer

Laat een reactie achter


Huidig nummer

Titel

Artiest

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love