Het meesterbrein achter het Houtense carillon

10 maart 2019

Als je op een heel uur op of in de buurt van Het Rond bent, kun je er eigenlijk niet omheen: het carillon bij het gemeentehuis. Ieder uur luiden de klokken van het klokkenspel een lied, in de decemberperiode worden er ook Sinterklaas- en Kerstliederen gespeeld. Houten FM-luisteraar Cornelis vroeg zich af wie deze liederen bedenkt. Voor het item ‘Houten Vraagt Rond’ van de ochtendshow Houten Ontwaakt zocht Vincie het antwoord op deze vraag.

Het gemeentehuis met het carillon op Het Rond werd in 1987 in gebruik genomen. Het carillon is een initiatief van het bedrijfsleven en de burgers bij de bouw van het gemeentehuis. De klokken in de klokkentoren zijn geleverd door klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts uit Asten.

Geert Raaphorst, adviseur facilitaire zaken bij de gemeente Houten waar het carillon ook bij hoort, weet alles over het klokkenspel. “De liederen zijn bedacht in 1987, en uitgekozen bij Koninklijke Eijsbouts. Er zit een module in een computer en die laat random een lied afspelen. Er zijn twee modules, eentje voor de zomerperiode en eentje voor de winterperiode.”

De module voor de winterperiode bevat onder andere de Sinterklaas- en Kerstliederen. De liederen in de modules worden dus bedacht door de Astense klokkengieterij. Zelf liederen laten programmeren is wel mogelijk, maar er zijn behoorlijke kosten aan verbonden. “We zouden nieuwe liederen toe kunnen voegen, als we daar budget voor zouden hebben,” lacht Raaphorst.

Gemeente Houten heeft één uitzondering gemaakt waarbij ze het budget hebben aangesproken. “Een jaar of zes, zeven geleden hebben we het Fladderlied laten programmeren en dat spelen we af in de week van het Fladderen.”

In 2013 deed het Houtense carillon mee aan het Koningsliedconcert. Het was één van de ruim driehonderd klokkenspelen die op 30 april tweemaal het Koningslied van John Ewbank liet horen. Het computergestuurde klokkenspel is daar toentertijd speciaal voor geprogrammeerd door klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts.

Heb je ook een vraag over Houten waar je het antwoord niet op weet? Vincie zoekt het voor je uit! Mail je vraag naar houtenvraagtrond@omroephouten.nl of stuur een appje naar 06-47 636 420.

Beluister hieronder de reportage:


Reader's opinions

Leave a Reply


Current track

Title

Artist