Het meesterbrein achter het Houtense carillon

19 mei 2021

  1. Home
  2. /
  3. Programma's
  4. /
  5. Houten Ontwaakt
  6. /
  7. Het meesterbrein achter het...

Als je op een heel uur op of in de buurt van Het Rond bent, kun je er eigenlijk niet omheen: het carillon bij het gemeentehuis. Ieder uur luiden de klokken van het klokkenspel een lied, in de decemberperiode worden er ook Sinterklaas- en Kerstliederen gespeeld. Houten FM-luisteraar Cornelis vroeg zich af wie deze liederen bedenkt. 

Het gemeentehuis met het carillon op Het Rond werd in 1987 in gebruik genomen. Het carillon is een initiatief van het bedrijfsleven en de burgers bij de bouw van het gemeentehuis. De klokken in de klokkentoren zijn geleverd door klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts uit Asten.

Geert Raaphorst, adviseur facilitaire zaken bij de gemeente Houten waar het carillon ook bij hoort, weet alles over het klokkenspel. “De liederen zijn bedacht in 1987, en uitgekozen bij Koninklijke Eijsbouts. Er zit een module in een computer en die laat random een lied afspelen. Er zijn twee modules, eentje voor de zomerperiode en eentje voor de winterperiode.”

De module voor de winterperiode bevat onder andere de Sinterklaas- en Kerstliederen. De liederen in de modules worden dus bedacht door de Astense klokkengieterij. Zelf liederen laten programmeren is wel mogelijk, maar er zijn behoorlijke kosten aan verbonden. “We zouden nieuwe liederen toe kunnen voegen, als we daar budget voor zouden hebben,” lacht Raaphorst.

Gemeente Houten heeft één uitzondering gemaakt waarbij ze het budget hebben aangesproken. “Een jaar of zes, zeven geleden hebben we het Fladderlied laten programmeren en dat spelen we af in de week van het Fladderen.”

In 2013 deed het Houtense carillon mee aan het Koningsliedconcert. Het was één van de ruim driehonderd klokkenspelen die op 30 april tweemaal het Koningslied van John Ewbank liet horen. Het computergestuurde klokkenspel is daar toentertijd speciaal voor geprogrammeerd door klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts.

Beluister hieronder de reportage:


Meningen van de lezer

Laat een reactie achter


Huidig nummer

Titel

Artiest

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love