Het Houtens Muziekcollectief speelt vandaag muziek van dissidente componisten uit St. Petersburg

2 april 2022

  1. Home
  2. /
  3. Programma's
  4. /
  5. Enthousiasper
  6. /
  7. Het Houtens Muziekcollectief speelt...

Iedere week spreken de Dj’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper met een artiest die in de week na de uitzending in het Theater aan de Slinger staat. Deze week spraken de Dj’s Dick die vanuit het Houtens Muziekcollectief op zondag 3 april vanaf 15:30 een foyerconcert geeft waarbij muziek van dissidente componisten uit St. Petersburg centraal staan. Jasper en Steffie vroegen Dick of deze editie door de oorlog van Rusland nog extra lading krijgt en hoe Dick er toe gekomen is om foyerconcerten te geven.

Bezoekers die op 3 april langs komen in theater aan de Slinger staat een boel mooie muziek te wachten. Muziek gecomponeerd door componisten die aan St. Petersburg verbonden zijn. Daarnaast worden er verhalen verteld om de muziek meer in de tijd te plaatsen, de politiek uit die tijd te duiden en zal er een mooie beeldreportage te zien zijn. Deze foyerconcerten komen voort uit een serie die zes jaar geleden is ingezet waarbij muziek, de geschiedenis en componisten uit de steden New York, Brussen en nu St. Petersburg centraal staan. Waar in eerdere concerten landen centraal stonden is er dit seizoen dus gekozen voor specials waarin steden centraal staan.

Bij het plannen van deze editie met als onderwerp St. Petersburg was er nog geen oorlog gaande in Oekraïne waarmee deze editie misschien een wat belader karakter krijgt. Natuurlijk hebben de organisatoren goed overwogen hoe ze deze editie vorm zouden geven maar het bijzondere is dat wanneer je naar de componisten die behandeld worden kijkt dan blijken ze hun oorsprong in Oekraïne of Belarus te vinden. Je ziet dat het helemaal niet strookt met de situatie die nu heerst en toch ook wil het Houtens Muziekcollectief de oorlog in Oekraïne niet vergeten.

Volgend jaar zal het onderwerp weer losgekoppeld worden van steden en terug naar een landen serie gepresenteerd worden. De landen die in het aankomende jaar centraal staan zijn: Italie, de Bohemen en Engeland. Een mooie afwisselende concertreeks waarbij genoeg geschiedenis langs kan komen.

Voor iedereen die nog graag een kaartje wil kopen voor deze concerten is er de mogelijkheid om www.aandeslinger.nl te bezoeken of, wanneer het toch niet lukt om langs te komen, is er de website van het Houtens Muziekcollectief.
Waarbij ook nog benoemd mag worden dat het hele interview dat Dick afgelopen zaterdag bij de lunchshow Enthousiasper deed via onderstaande link terug te luisteren is:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 06:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love