Waar moet een goed kinderboek aan voldoen?

2 april 2022

  1. Home
  2. /
  3. Programma's
  4. /
  5. Enthousiasper
  6. /
  7. Waar moet een goed...

Ieder zaterdag spreken de Dj’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper met een lokale ondernemer of instelling over een speciale dag van de week. Deze week spraken Jasper & Steffie met René die bij de Readshop in Houten-Castellum werkt over de Internationale dag van het kinderboek om te onderzoeken waar een goed kinderboek aan moet voldoen.

De Internationale dag van het kinderboek is een stuk minder bekend dan de Kinderboekenweek. Toch wil René, die zelf ook nog niet zo bekend was met de dag, iedere gelegenheid aangrijpen om promotie te doen voor kinderboeken. Waar de Kinderboekenweek standaard veel aandacht krijgt in boekenwinkels en op scholen is er rondom deze dag eigenlijk nog niets georganiseerd. Maar nu deze internationale dag (onder andere door Jasper en Steffie) meer onder de aandacht is gebracht zal hier wellicht wel verandering in komen. “Iedere vorm van leesbevordering is welkom” aldus René die dus niet uitsloot dat deze internationale dag volgend jaar ook bij de Readshop meer aandacht zal krijgen.

Ondanks dat René de boeken expert van Houten is, is het adviseren in de leukst beschikbare kinderboeken nog wel wat lastig. Dit heeft er vooral mee te maken dat er door de verschillende leeftijdsklasse binnen kinderboeken heel veel verschillend aanbod is. Bij volwassenen is het heel makkelijk om aan te geven wat een populair of passend boek is maar bij jonge kinderen is dit totaal anders dan bij boeken in een genre die geschikt zijn voor tieners. Tijdens de nationale voorleesdagen in Januari worden er prentenboeken gepromoot. Tijdens deze dagen wordt ook het prentenboek van het jaar gekozen dat uiteindelijk in de peuterklassen en op scholen extra onder de aandacht komt te liggen.
Nu is het nieuwe boek in de reeks van de “Waanzinnige Boomhut” net uitgebracht en dan is dat boek weer een titel die extra in de picture staat. “Maar dit is een hele andere doelgroep waarbij een andere leeftijdsfase aangesproken wordt” aldus boekenverkoper René.

Een goed kinderboek moet in ieder geval leuk gevonden worden door kinderen. Soms krijgt Rene vanuit scholen de vraag welke boeken hij zou adviseren om de schoolbibliotheek te voorzien van een verse lading boeken. Het antwoord wat hij vaak geeft is: “Ga dat eens bij de kinderen pijlen, wat de kinderen zelf leuk vinden om te lezen.” Er kan namelijk wel vanuit een volwassen oogpunt gedacht worden dat klassiekers die vroeger gelezen werden ideaal zijn voor de kinderen maar omdat de tijd veranderd, gebeurd dit net zo met de inhoud van de boeken. Desalniettemin blijven bijvoorbeeld de boeken van Annie MG Schmidt of Roald Dahl ongekend populair en lijken deze boeken wel tijdloos te zijn.

Mocht er dan toch een thema genoemd moeten worden waar een goed kinderboek aan moet voldoen dan is dat volgens René toch wel het thema: humor. Samen met het thema fantasie leveren die toch wel de meest populaire boeken op. Voor meer informatie over leuke kinderboeken of een persoonlijk advies adviseren de Dj’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper om zeker langs de Readshop in Houten Castellum te gaan. De winkel die ook goed te vinden is via het internet of Facebook staat altijd open voor vragen over de leukste kinderboeken.
Luister daarnaast het hele interview terug via deze link:

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 06:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love