Heel het jaar koelvers fruit bij landwinkel de Lindeboom

8 november 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Heel het jaar koelvers...

Iedere week bellende de dj’s van het zaterdagmiddag programma Enthousiasper met een lokale ondernemer die iets over zijn of haar organisatie komt vertellen tijdens het wekelijks terugkerende item: Fietsen voor mijn eten. Deze week spraken Jasper en Steffie met Yvonne van Doorn van de Landwinkel de Lindeboom in ’t Goy.

Yvonne verkoopt in haar landwinkel vooral veel eigen producten zoals de verschillende soorten fruit die op eigen boomgaard geteeld worden. Zo worden er onder andere appels en peren geteeld. Jasper heeft eerder dit seizoen vernomen dat het plukken van peren veel makkelijker is dan het plukken van peren. Dit is niet zo volgens Yvonne. Volgens haar is het plukken van peren juist veel makkelijker dan het plukken van appels.
“Appels moet je selecteren op kleur en dat hoef je bij peren niet te doen.” Daarnaast liggen peren veel makkelijker in de hand door de ronde bolling aan de onderkant en de perenbomen zijn vaak in een keer helemaal te plukken. Dat is bij appels zeker niet het geval waar je drie keer door de boomgaard moet om alles te plukken.

Omdat er veel met seizoen producten gewerkt wordt gaat 95% van alle vruchten die zomers geplukt worden direct de koelcel in waar ze het hele jaar zuurstofvrij bewaard worden. Afhankelijk van vraag en aanbod haalt Yvonne steeds wat fruit, op dit moment hoofdzakelijk peren, uit deze koelcellen voor de verkoop. Om de hoge energiekosten van tegenwoordig een beetje te drukken werkt Yvonne heel slim met zonnepanelen. Deze staan op het dak van de koelcel zon te pakken en zorgen er daarmee voor dat de kosten voor het koel houden van honderden kilo’s fruit niet te hoog worden.

Yvonne heeft samen met de landwinkel inmiddels al twee keer meegedaan met de stempelkaart actie van Fietsen voor mijn Eten. Dit omdat het hartstikke leuk is dat mensen iedere keer op nieuwe plekken komen waar steeds iets anders te halen is. Je komt echt op plekken waar je normaal nooit zou komen en daarbij is de fietstocht op zich ook gewoon hartstikke leuk om te doen. Zelf heeft Yvonne de route nog niet gefietst maar ze zou dit graag aankomend voorjaar eens gaan doen.

Via www.landwinkeldelindeboom.nl kan je natuurlijk meer over de landwinkel vinden en luister anders via deze link het interview terug dat Yvonne had met de dj’s Jasper & Steffie:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 06:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love