“Ons Wereldrijk” van Hotel Modern is een spektakelstuk dat je niet mag missen!

8 november 2021

  1. Home
  2. /
  3. Programma's
  4. /
  5. Enthousiasper
  6. /
  7. “Ons Wereldrijk” van Hotel...

Steffie van Lamoen, een van de twee dj’s van Enthousiasper, heeft tijdens de lunchshow van de zaterdag een eigen muzikale brasserie vanwaar het nodige artiestennieuws binnen gehengeld wordt. Deze week spraken de dj’s, tot groot plezier van Steffie, met Herman Helle van theatergezelschap Hotel Modern dat vrijdag 12 november met de voorstelling “Ons Wereldrijk” in Aan de Slinger staat.

Ons Wereldrijk is geen doorsnee voorstelling, Hotel Modern maakt namelijk theater dat te omschrijven is als een soort animatiefilm die live op het podium gemaakt wordt.
De voorstelling gaat over het begin van de kolonisatie van Indonesië en de oorlogen die toen der tijd gevoerd zijn. De makers hebben een gigantische maquette van het eilandenrijk Indonesië gemaakt waaronder dus de eilanden Java en Ambon. De spelers dwalen met minicamera’s door oerwouden en rijstvelden, langs tempels, vulkanen, dorpjes en moskeeën waarbij de beelden van deze reis geprojecteerd worden op een groot scherm.

“De mensen zien op het scherm een animatie staan maar die wordt voor hun neus gemaakt” aldus Herman. Het is een interactief theaterstuk waarbij zelfs de soundtrack live wordt gemaakt door componist Arthur Sauer.
Hij maakt onder andere gebruik van peterselie om bijvoorbeeld het gekraak van botten na te bootsen. Ook zeeslagen en branden krijgen een extra dimensie door het gebruik van rook en oplichtende vuren. Een avond Hotel Modern is daarmee een spectaculaire ervaring.

“Het is alsof je een film ziet en een making off tegelijkertijd kijkt”.

Waarbij mensen bij een film met veel special effecten op internet willen zoeken hoe dit alles gemaakt wordt, zie je dit bij Hotel Modern live voor je neus op het podium gebeuren. De behoefte om een speelfilm te maken is er desondanks nooit geweest omdat de makers in het theater de reacties van het publiek veel meer mee krijgen dan wanneer je een film maakt. Aan het eind van de voorstelling mag het publiek zelfs het toneel op komen en is er hierdoor direct contact met het bezoekers. Dat is iets dat bij film nooit zou kunnen gebeuren.

Het creëren van een wereld kost gemiddeld genomen ongeveer een half jaar. Alles moet namelijk ontworpen en daarna gemaakt worden. Van de poppetjes tot aan de verhalen, alles wordt door het gezelschap bedacht en wordt gemaakt aan de hand van diepgaand onderzoek maar ook door gesprekken te voeren met experts op een bepaald gebied. Het hele onderwerp wordt uitgeplozen om hier vervolgens een kloppend script van te schrijven.

Via de website www.hotelmodern.nl kan veel meer informatie gevonden worden over het theatergezelschap. Hier is ook een speellijst te vinden mochten lezers geen tijd hebben om op vrijdag 12 november om 20:15 in het Theater aan de Slinger aanwezig te zijn. Luister daarnaast hier het hele interview terug dat Jasper & Steffie afgelopen zaterdag hadden met maker Herman Helle van Hotel Modern:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 10:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love