Ga nooit zomaar met een lichaam slepen!

11 september 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Ga nooit zomaar met...

Iedere week besteden de DJ’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper aandacht aan het nieuws van de week en zetten ze een lokale organisatie of instelling in het zonnetje. Zaterdag 11 september was het de Internationale dag van de EHBO dus belden Jasper en Steffie met Hans Albrecht van de Houtense EHBO vereniging om te kijken of er nog iets speciaals op de planning stond deze zaterdag.

Het leek Hans goed om te beginnen met het uitleggen waar EHBO nou precies voor staat.
EHBO is een afkorting die staat voor Eerste Hulp Bij Ongelukken. Praktisch gezien betekent dit het helpen van iemand die iets mankeert wanneer je langsloopt. “Je springt in om te helpen en kijkt goed uit wat er aan de hand is.” Dit kan hulp zijn door direct te reanimeren maar ook het inschakelen van de beroepshulpverleners is een van de vele taken die toebehoort aan de EHBO’ers.

De EHBO-vereniging in Houten geeft verschillende cursussen aan de aangesloten vrijwilligers. Op dit moment zijn dat er 80 en dat is een daling in vergelijking tot vorige jaren maar Hans geeft aan dat het aantal nog altijd heel behoorlijk is.
Een beginnerscursus kan makkelijk gevolgd worden bij de vereniging maar ook geven ze bij EHBO Houten de mogelijkheden om herhalingen te volgen voor vrijwilligers die al langere tijd aangesloten zijn.

19 oktober staat er weer een nieuwe cursus op de planning die geboekt kan worden via www.ehbohouten.nl op deze website is een formulier te vinden waar iedereen die dit wil zich op in kan schrijven.
Hans benadrukt dat het erg belangrijk is om jezelf te blijven trainen. Dit omdat de ervaring leert dat het vaak gebeurd dat de handelingen, juist doordat je ze weinig tot nooit uit hoeft te voeren, wat vergeten kunnen worden. Luisteraars die zelf iets willen doen in een noodsituatie worden door Hans zeker opgeroepen om ook daadwerkelijk iets te doen.
Hiervoor heb je geen cursus voor nodig. Maar gebruik alsjeblieft wel je gezonde verstand.

Dek kleinere bloedende wonden af met een doek of druk bij een grote wond je vuist of hand op de wond om de bloeding te verhelpen. Ga nooit slepen met een slachtoffer omdat je dan vaak de problemen juist groter maakt.
Bel daarnaast wanneer de situatie hier om vraagt direct 112 maar let wel op of dit echt nodig is want iemand met een bloedende vinger hoeft natuurlijk niet naar de spoedeisende hulp.

Luister hier het hele interview terug en hoor waarom Hans afgelopen zaterdag op zoek was naar Jasper en of de vereniging nog iets speciaals doet met de internationale dag voor EHBO:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 10:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love