Fout stuur? Schalkwijker Van Schip uit Ronde van België gezet

12 juni 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Fout stuur? Schalkwijker Van...

Schalkwijker Jan-Willem van Schip is uit de Ronde van België gezet. De reden voor de wielrenner: een stuur dat niet volgens de regels zou zijn.

Het stuur met de bijnaam: The Breakaway Bar is door Van Schip en zijn ploeg ontworpen. Het stuur is smaller dan gemiddeld stuur en langer. Het is zo ontworpen dat je gemakkelijk met de armen erop kan steunen.

Dat laatste is nu net het probleem. Sinds 1 april zijn de regels van de wielrenbond UCI verandert:

Sinds november vorig jaar werken Van Schip, zijn ploeg en fabrikant Speeco aan de ontwikkeling van het stuur. In januari kondigde de UCI een regelwijziging aan die per 1 april zou ingaan. Eén van de wijzigingen: het was voortaan verboden om te koersen met de zogenoemde puppy paw-positie: met de polsen over het midden van het stuur en de handen los ervoor.

Er kwam een boekwerk aan letters, cijfers en plaatjes maar er is een grijs gebied tussen de regels. In het begeleidende boekwerk gaat het er telkens om dat renners contact moeten maken met hun fiets met hun handen, hun kont en hun voeten. Van Schips stuurtje zou onder die voorwaarde binnen de regels moeten vallen: hij maakt wel degelijk contact met zijn handen.

Vrijdag bij de start van de derde etappe in de Ronde van België maakte de UCI juryvoorzitter een foto van het stuur en wenste Van Schip een prettige wedstrijd toe.

De Schalkwijker reed in de derde etappe in de aanval, werd teruggepakt en eindigde in de buik van het peloton. Van Schip werd daarna gehuldigd op het podium als prijs voor de meest strijdlustige renner.

Na de race werd zijn begeleider gebeld door de jury met de mededeling dat Van Schip alsnog uit koers was gehaald. Daar kreeg Van Schip te horen dat ze overruled waren door de technische commissie. Die vonden blijkbaar dat het niet mocht.” Geen enkel alternatief bleek mogelijk te zijn: ook niet dat Van Schip in de overige etappes zijn normale stuur zou gebruiken.

De diskwalificatie van Van Schip maakt duidelijk dat de regels: te vaag, te slecht gecommuniceerd, te weinig over nagedacht. Want wat is nu precies de regel? Dat je met je handen je stuur moet raken? Of dat je niet met je polsen of onderarmen je stuur mag raken? En zoja: wie beslist wat steunen is?

Door de beslissing is er een hoop chaos ontstaan in het wielrennen. Voor Van Schip zit Zijn Ronde van België erop en het project rond The Breakaway Bar staat op losse schroeven.


Lees verder

Volgend bericht

Column | Summer Vibes


Thumbnail
Vorig bericht

Dansend Leren


Thumbnail
Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

De Lunchbox

12:00 14:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love