Fietsersbond repareert verlichting

1 oktober 2023

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Fietsersbond repareert verlichting

Afgelopen zaterdag repareerden vrijwilligers van de Fietsersbond Houten weer verlichting voor Houtenaren. Het weer was fantastisch, zodat er de hele dag een gezellige drukte was. Tijdens het wachten kon men eventueel de “Enquête Fietsstad 2024” invullen.

Reparaties

Dit was alweer de 13e fietsverlichtingsactie en er werden deze keer ongeveer 110 fietsen in orde gemaakt.  Soms was een reparatie niet meer dan een draadje vastmaken of een lampje vervangen (3x), maar het meeste werk bestond weer uit batterijen verwisselen (75x), koplampen en achterlichten monteren (resp. 19x en 31x).

Andere assistentie

Natuurlijk heeft de Fietsersbond altijd een fietspomp beschikbaar en ook deze kwam weer van pas. Zo konden we de wielen van een elektrische rolstoel weer op spanning brengen en enige Finse fietsers uit de brand helpen. Uiteraard is deze service gratis, maar de Finnen stonden erop om € 5 te doneren voor de geleverde lucht!

Ontwikkelingen

Wat zijn de ontwikkelingen op verlichtingsgebied? Gemengd positief en negatief. Het is duidelijk dat de klassieke wieldynamo (met slippend wieltje) zijn beste tijd gehad heeft: er zijn er deze keer maar 2 vervangen. En ook zijn er bijna geen fietsen meer met krakkemikkige bedrading. Dit komt echter niet doordat men overschakelt op de superieure naafdynamo, maar omdat de meeste fietsers nu batterijverlichting hebben. Deze is echter niet zeer duurzaam: er werden maar liefst 50 koplampen en achterlichten vervangen en 75 batterijen verwisseld! (figuur 1 en 2). Je wordt er koud van als je nadenkt over de miljoenen batterijen die er jaarlijks in de Nederlandse fietsen worden gestopt. Het is te hopen dat de fabrikanten het oerdegelijke systeem van de NS-fiets overnemen: naafdynamo voor zowel voor- als achterlicht en beide met dubbele bedrading.

In ieder geval kunnen 110 personen deze herfst en winter weer veilig de weg op (en zonder angst voor een boete) !

Dick Veldkamp
Fietsersbond Houten


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Ochtendspits

06:00 09:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love