Dit is waarom de huizen bij de Rietplas gekleurd zijn!

2 juli 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Dit is waarom de...

Voor de meeste Houtenaren zullen de huizen aan de Vlondertuin geen onbekend begrip zijn. De rood-, blauw-, geel- en groengekleurde huizen langs de Rietplas zijn ongetwijfeld de meest gefotografeerde huizen in Houten. Maar waarom zijn deze huizen gekleurd? Voor het item ‘Houten Vraagt Rond’ van de ochtendshow Houten Ontwaakt! zocht Vincie het antwoord op deze vraag.

 De huizen van ‘De Goede Reede’, zoals het project officieel heet, zijn ontworpen door architect Hans Been en in 2005 gerealiseerd door NCB Projectrealisatie. Ze zijn dus al zo’n 14 jaar in Houten te vinden! Veel Houtenaren krijgen een vakantiegevoel van de kleurrijke huizen. De meesten denken bij het zien van de huizen aan de Antillen, de Cariben of Scandinavië. Ook Brazilië en Portugal worden genoemd.

Dat de huizen bij de Rietplas zijn en dus aan het water liggen, is volgens de meeste Houtenaren wel een voorwaarde voor de kleurrijke huizen. “Dit zie je in het buitenland ook vaak bij wateren, dus dan kopieer je dat een beetje want dat is heel mooi. Als deze huizen in een wijk zonder water zouden liggen, zou ik het persoonlijk al niet mooi vinden,” zegt een Houtenaar tegen HoutenFM.

Verbonden met het water
Projectontwikkelaar NCB noemt drie plaatsen die als voorbeeld dienden voor het project: een vissersdorp in Noorwegen, Willemstad (Curaçao) en Marken (Nederland). Architect Hans Been vertelt in de uitzending van Houten Ontwaakt! waardoor hij geïnspireerd is geraakt om de huizen te ontwerpen. “Wij hebben destijds opdracht gekregen om op deze plek iets te gaan ontwerpen. Dat was aanvankelijk een beetje langs de rand van de plas. Het was toen niet een eilandje, maar langs de oever van de plas,” zegt Hans Been. “Toen ontstond het idee om echt iets met het water verbonden te laten zijn, dus een beeld wat met een vissersplaatsje te maken heeft.”

In het prille begin had de architect de plaatsen Marken en Urk op het oog. Al vrij snel vond hij dat het houten huizen moesten zijn. Iets later kwam hij tot de conclusie dat het een hele mooie plek om te wonen zou zijn en dat de huizen dus wat groter zouden moeten zijn. De meeste vissershuizen zijn kleine huizen van slechts één laag met een kap en de huizen aan de Rietplas zouden twee lagen met een kap krijgen.
“Er ontstond automatisch een beeld dat meer met de Antillen of Scandinavische landen te maken heeft,” vervolgt de architect. “Beide thema’s zijn aan het water gelegen, erg nautisch. Dat vonden we erg leuk waardoor we ermee doorgegaan zijn. Met gekleurde planken, zodat je een Caribisch beeld krijgt. Door de hogere huizen houdt het toch iets Nederlands.”

Door deze ontstaansgeschiedenis van de kleurrijke huizen bij de Rietplas, weten we nu dat de huizen oorspronkelijk geïnspireerd zijn door Marken en Urk. Hun kleur hebben ze te danken aan de Cariben en Scandinavië.

 

Noorwegen – referentiebeeld van NCB Projectrealisatie

Marken – referentiebeeld van NCB Projectrealisatie

Heb je ook een vraag over Houten waar je het antwoord niet op weet? Vincie zoekt het voor je uit! Mail je vraag naar houtenvraagtrond@omroephouten.nl of stuur een appje naar 06-47636420

Beluister hieronder de reportage:


Meningen van de lezer

Laat een reactie achter


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

De Lunchbox

12:00 14:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love