Dit is de grootste vis in de Houtense wateren

Geschreven door on 27 februari 2019

Als het in de zomer lekker weer is, wordt er veel gezwommen in de Houtense wateren. Soms raken je tenen een beetje verstrikt in waterplanten of schrik je van een vis die langs je been glipt. Houten FM-luisteraar Sybren vroeg zich af hoe groot de grootste vis is die je tegen kunt komen als je in het water zwemt. Is er misschien een monster van Loch Ness in Houten te vinden? Voor het item ‘Houten Vraagt Rond’ van de ochtendshow Houten Ontwaakt zocht Vincie het antwoord op deze vraag.

In Nederland zijn ruim twee miljoen sportvissers die regelmatig vissen. Ook in Houten wordt er veel gevist, in onder andere de Rietplas, de Imkersplas en de Kooikersplas. Zo zijn er gedurende de zomerperiode gemiddeld twee vissers per werkdag en tien vissers per weekenddag bij de Rietplas te vinden. Bij de Kooikersplas vist er in de zomer gemiddeld één visser op een werkdag en drie vissers vissen in het weekend.

Maar wat is nu de grootste vis die je in Houten aan de haak kunt slaan? Is er een Houtens monster van Loch Ness dat je laat schrikken terwijl je in de plassen aan het zwemmen bent? De meeste Houtenaren denken dat de grootste vis in Houten een snoek van minstens één meter is. Martin Hoorweg, bestuurslid van de Algemene Utrechtse Hengelaars Vereniging (AUHV), houdt zich bezig met het viswaterbeheer en weet het antwoord op Sybrens vraag.

“De grootste vis die in de Houtense wateren zwemt, is de snoek. Dat is een grote roofvis, die wel tot 1 meter 30 groot kan worden. In Houten zwemmen snoeken rond van zeker wel 1 meter 20,” zegt hij. De snoek is niet de enige grote vis die in Houten rondzwemt. Ook de karper, een vis die een meter lang kan worden en wel meer dan 20 kilogram kan wegen. De grootste snoek zwemt waarschijnlijk in de Rietplas, al zwemmen in de Kooikersplas ook grote vissen.

Foto uit ‘Rapport Visserijkundig Onderzoek’ van Sportvisserij Nederland, 2010

Onderzoek
Aan het eind van het jaar wordt er door de AUHV mogelijk een visserijkundig onderzoek uitgevoerd op de Kooikersplas, samen met de Gemeente Houten en het waterschap. Martin Hoorweg hoopt dat de grootste vis dan ook gevangen wordt.

Nu is een vis niet een dier wat je zo oppakt en dan even rustig opmeet. “We vangen de vis en leggen deze zachtjes op een onthaakmat. Dat is een soort beschermmatrasje zodat de vis niet kan beschadigen. Daarna meten we deze op met een meetlintje.”

Tijdens het onderzoek wordt een deel van de plas met een net afgezet. Hier worden de gevangen vissen tijdelijk teruggezet, zodat de vissen niet dubbel worden opgemeten. Na het onderzoek wordt het net weggehaald en kunnen de vissen weer vrij zwemmen.

Heb je ook een vraag over Houten waar je het antwoord niet op weet? Vincie zoekt het voor je uit! Mail je vraag naar houtenvraagtrond@omroephouten.nl of stuur een appje naar 06-47 636 420

Beluister hieronder de reportage:

 


Reacties

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.Verplichte velden zijn gemarkeerd *Current track

Title

Artist

Current show

HoutenFM Non-stop

19:00 24:00