De Wereldverteldag had als thema: Verloren & Gevonden!

21 maart 2022

  1. Home
  2. /
  3. Programma's
  4. /
  5. Enthousiasper
  6. /
  7. De Wereldverteldag had als...

Inmiddels is Saskia Bangma wel een vriendin van de Enthousiasper show te noemen. De vrolijke vertelster die het Vertelcafe in Houten organiseert hing afgelopen zaterdag ook weer aan de telefoon om te kletsen over de wereld verteldag. Jasper, Steffie en Erwin vroegen haar over het onderwerp van deze dag maar ook over de aankomende editie van het vertelcafe.

Ieder jaar rondom 20 maart is het de Wereldverteldag. Op deze dag worden er wereldwijd verhalen verteld met eenzelfde thema vanuit de gedachte dat vertellen van verhalen mensen met elkaar verbindt. Het thema voor deze editie was: Verloren en Gevonden. Met dit thema staat wereld verteldag in het teken van het terugvinden van dat wat er verloren is gegaan. Wat gebeurt er als je een voorwerp kwijtraakt, iets waar je zielsveel van houdt, of wat je simpelweg liefhebt, en het uiteindelijk weer terugvindt. Ook natuurlijk de verhalen over wat er gebeurd als je er iets anders voor in de plaats vindt?

Juist door de gebeurtenissen van afgelopen jaar is dit een heel actueel onderwerp geworden. Door de coronaperiode zijn sociale contacten met geliefden op een laag pitje gezet. Zo vielen er leuke activiteiten weg, bijvoorbeeld in theaters, in buurthuizen en bij sport. Ook de huidige oorlog in Oekraïne is voor Saskia een onderwerp dat aansluit bij het thema. Er zijn veel mensen op de vlucht die hun veiligheid verloren zijn, hun geliefdes uit de omgeving maar ook kinderen die hun onschuld verliezen tijdens deze heftige periode.

Afgelopen weekend kwamen vertellers samen in het Torenlaantheater in Zeist. Hier werden verhalen verteld die geschikt waren voor iedereen vanaf de basisschoolleeftijd. Ook Henk Gilhuis, die bij het vertelcafe aangesloten is, was van de partij met een verhaal. Voor iedereen die dit gemist heeft is er op 24 april weer een nieuw vertelcafe in Houten. Saskia is druk bezig om de laatste punten op de i te zetten voor deze nieuwe editie. “Voor de pauze hebben we weer zoals altijd een open podium” verteld Saskia tijdens de uitzending. Tijdens dit open podium mogen alle Houtenaren die zelf altijd al hebben willen vertellen langs komen om te vertellen. “En dit mag dus van alles zijn” wil Saskia benadrukken die verder laat weten dat er op dit moment nog gesprekken gaande zijn met een Nederlandse schrijfster. Het is de bedoeling dat deze schrijfster haar boek, die ze omgetoverd heeft tot een vertel voorstelling, komt voordragen op 24 april.

Alle enthousiaste vertellers die zich aan willen melden bij het vertelcafe kunnen vertelcafehouten@gmail.com een mail sturen of even kijken op de Facebookpagina van het cafe: https://www.facebook.com/vertelcafeHouten/ en voor iedereen die nu al geen genoegen meer kan krijgen van het aanstekelijke enthousiasme van Saskia is er de link naar het interview van afgelopen zaterdag:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

De Lunchbox

12:00 14:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love