Grote verschuivingen in de Houtense raad na gemeenteraadsverkiezingen

17 maart 2022

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Politiek
  6. /
  7. Grote verschuivingen in de...

Het was duidelijk dat de inwoners na het referendum over de Ruimtelijke Koers veel meer oog hebben gekregen voor de lokale politiek. Maar dat dit zou leiden tot zulke grote verschuivingen in de Houtense raad, was niet geheel voorzien. In totaal brachten 23.236 kiezers hun stem uit in Houten en dat betekent dat er, met 31 te verdelen zetels, 750 stemmen nodig waren voor één zetel, de zogenaamde kiesdeler. De opkomst is fors hoger dan het landelijk gemiddelde.

De Inwonerspartij Toekomst Houten kwam uit op 8 zetels, een winst van 3 zetels. Willem Zandbergen droeg de uitkomst op aan zijn vader. NatúúrlijkHouten kwam de raad binnen met vier zetels. Wijnand Jonkers gaf bescheiden aan dat het verhaal van NatúúrlijkHouten kennelijk is aangeslagen bij de inwoners. Na een intensieve campagne van de SGP bleef de teller steken op 2 zetels, maar wel 2 volle zetels. Lijsttrekker Wouter van den Berg toonde zich gelukkig en gaf aan op te blijven komen voor het buitengebied. In Tull en ’t Waal scoorde de SGP maar liefst 50% van de stemmen. D66 Houten kon ook tevreden terugkijken op de verkiezingen met een extra zetel erbij steeg D66 van 3 naar 4 zetels. Het was opvallend dat D66, als enige landelijke partij en tevens voorstander van bouwen in Noordwest, extra stemmen kreeg ten opzichte van 2018.

Het aantal zetels is op grond van het inwoneraantal inmiddels gestegen van 29 naar 31 zetels, maar desondanks waren er toch veel partijen die een verlies moesten incasseren. Het CDA kwam met de schrik vrij omdat aan het begin van de avond het beeld was dat er van de 5 zetels in 2018 nog maar 2 overbleven, het werden er uiteindelijk 3. Lijsttrekker Pelleboer wilde zolang als de uitslag niet heel duidelijk was, zich niet wagen aan een inhoudelijke reactie voor de camera van Omroep Houten. Cora Gerritsen, de huidige fractievoorzitter, constateerde dat een belangrijk gedeelte van de CDA-achterban was overgestapt naar NatúúrlijkHouten. Lijsttrekker Hilde de Groot was aan het begin van de avond ook heel voorzichtig en kon uiteindelijk de balans opmaken met vier zetels voor GroenLinks, zeker een acceptabel resultaat gelet op de omvang van GroenLinks in Houten in het verleden. De Groot is in staat gebleken een groot deel van het uitstekende verkiezingsresultaat van 2018 te behouden.

Eef Stiekema en Jan Rinkel van de VVD reageerden blijmoedig op het verlies van 1 zetel. De VVD gaat door met werken voor Houten met 3 zetels in de Houtense raad. De PvdA had een zware avond. Jocko Rensen, de nummer 2 op de lijst, moest met lede ogen aanzien dat de sociaal democraten slechts 1 zetels in de raad konden bemachtigen. Voor de ChristenUnie lijkt de kans om deel te nemen aan een volgend college verkeken, nu de partij nog maar één zetel heeft overgehouden, die bezet zal worden door lijsttrekker Agna van Rees. Voor Houten Anders!, de partij van lijsttrekker Axel Eerdman, leek het gedurende de hele avond een zwanenzang te worden, maar toch, op het allerlaatste moment, bleken er voldoende stemmen te zijn voor één zetel. Dat betekent wel dat er nu drie zogenaamde eenpitters in de raad zitten. In de periode 2006-2010 hielden D66 en de SGP jaarlijks samen het zogenaamde “kleine fractie uitje”. Het zou zo maar kunnen dat die traditie weer in ere hersteld gaat worden.

De voorlopige einduitslag voor de gemeenteraadsverkiezingen 2022:

ITH: 5110 stemmen, 8 zetels
D66: 3186 stemmen, 4 zetels
GroenLinks: 2642 stemmen, 4 zetels
NatúúrlijkHouten: 2553 stemmen, 4 zetels
VVD: 2475 stemmen, 3 zetels
CDA: 2146 stemmen, 3 zetels
SGP: 1764 stemmen, 2 zetels
ChristenUnie: 1186 stemmen, 1 zetel
PVDA: 1172 stemmen, 1 zetel
HoutenAnders!: 1002 stemmen, 1 zetel

De voorlopige einduitslag is terug te kijken via:

 

 



Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 09:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love