Actie gestart voor meer AED’s in Houten

16 maart 2019

Ieder jaar krijgen zo’n 30 mensen in Houten een hartstilstand. Met een AED kunnen omstanders de harstslag vaak weer snel op gang krijgen. Deze maand zamelt Veilig Houten geld in om alle buurten van Houten van een AED te voorzien.

Tagged as

Reader's opinions
  1. Judit de Vaal   On   31 maart 2019 at 12:27

    Het lijkt mooi: maar zo rooskleurig is het niet. Van de 70-plussers waar snel een AED bij is, overleeft 20-30% de reanimatie. De helft daarvan heeft ernstige restschade. De andere helft heeft geen of mildere schade zoals bijvoorbeeld een verlamming, niet meer kunnen praten of geheugenproblemen.
    Prima als de AED snel ter beschikking is, maar men zou OOK afspraken moeten gaan maken over hoe men in Houten de wens om niet gereanimeerd te worden kenbaar moet maken. Niet-reanimatie-penningen worden namelijk regelmatig over het hoofd gezien. Reanimeren bij iemand die niet gerenimeerd wilde worden betekent dat in 70-80% een ‘plots er tussenuit knijpen’ en daarmee een plotse rustige dood verstoord wordt, in minimaal 10-15% wordt iemand ‘gered’ maar zal gehandicapt zijn dagen moeten slijten in het verpleeghuis. Dat betekent dat bij reanimeren bij iemand die niet gereanimeerd wil worden er maar een heel kleine kans overblijft dat er iets positefs gedaan is, ook in de ogen van de gereanimeerde en zijn familie. Ik hoop dat de Gemeente Houten zowel geld inzamelt voor de AED’s als voor het beschermen van keuze-vrijheid voor haar burgers.

Leave a Reply


Current track

Title

Artist

Current show

HoutenFM Non-stop

00:00 10:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love