140 inwoners adviseren gemeenteraad hoe Houten energieneutraal kan worden

22 september 2023

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Politiek
  6. /
  7. 140 inwoners adviseren gemeenteraad...

Gemeente Houten nodigde deze zomer 7750 inwoners uit om deel te nemen aan het Burgerberaad Energie 2040. Via loting zijn 140 mensen geplaatst. Daarmee heeft het beraad een zo goed mogelijke afspiegeling van de bevolking gekregen.

De deelnemers kwamen op 16 september voor het eerst bij elkaar in Expo Houten. Ze werden welkom geheten door dagvoorzitter Mariken van Meer en projectleider Ruud Emous. Verschillende raadsleden spraken via een vooraf opgenomen video op voorhand waardering uit voor hun deelname. Ook demissionair minister Rob Jetten had een videoboodschap voor de deelnemers.

Presentatie Helga van Leur
Vroegere weervrouw Helga van Leur hield de groep voor dat we te maken hebben met serieuze klimaatveranderingen. Die hebben nu al grote gevolgen. Het is, volgens haar, nodig dat we ons gedrag gaan aanpassen. Minder vliegen en minder vlees eten bijvoorbeeld. Maar ook je huis isoleren en van het aardgas af.

Belangrijk dat inwoners meedenken
Wethouder van Ruitenbeek vindt het belangrijk dat inwoners actief meedenken over hoe we Houten richting 2040 energieneutraal gaan maken. Uiteindelijk heeft het gevolgen voor alle inwoners. Huizen moeten beter geïsoleerd en van het aardgas af. We moeten huizen en gebouwen anders verwarmen. Ook de manier van opwekken is straks misschien duidelijk te zien in het landschap.

Wat is energieneutraal?
“Energieneutraal betekent dat we alle energie die we in Houten gebruiken in Houten duurzaam opwekken” licht programmamanager duurzaamheid Bregje Tettelaar toe. Dus het gaat aan de ene kant om energiegebruik en aan de andere kant om opwekken.
De deelnemers maakten kennis met elkaar en bespraken hoe ze straks besluiten gaan nemen. Ook kozen ze experts uit, die hun bij gaan praten over onderwerpen die ze belangrijk vinden om tot een advies te komen.

Het advies wordt serieus genomen
Wethouder van Ruitenbeek verzekerde de deelnemers dat het gemeentebestuur hun advies “uitermate serieus” gaat nemen. Eerder liet ook fractievoorzitter Willem Zandbergen van ITH zich hierover uit voor de camera van Omroep Houten. “We vinden het heel belangrijk dat we inwoners betrekken aan de voorkant van het beleid. Samen met inwoners beleid maken, want het beleid gaat ook over inwoners.”

Op 30 september komt de burgerraad voor de tweede keer bij elkaar. Dan gaan ze in gesprek met de door hen geselecteerde deskundigen.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

De Lunchbox

12:00 14:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love