Zaterdag 25 juni zet Nederland de veteranen in het zonnetje tijdens de Nationale Veteranendag

20 juni 2022

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Zaterdag 25 juni zet...

Iedere week bellen de Dj’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper met een lokale organisatie of persoon over een nieuwtje van de week. Afgelopen zaterdag spraken Jasper & Steffie met veteraan Marcel Dagniaux over de aankomende veteranendag. De vraag hierbij was wat een veteraan precies is en of het nog wel actueel is om deze in het zonnetje te zetten.

Een veteraan ben je wanneer je in dienst van de Nederlandse overheid op een plek ergens ter wereld mee hebt gewerkt aan missies voor vrede en veiligheid. “Dat is in het kort gezegd de omschrijving” aldus Marcel die er vervolgens aan toevoegt dat er vroeger alleen gepensioneerden de titel veteraan mee kregen maar dit tegenwoordig ook jongeren die zo genoemd worden. Hierdoor bestaan er in Nederland dus ook veteranen in de leeftijd van 18 en 19 jaar die naar een uitzendgebied zoals Mali en of Afghanistan uitgezonden zijn geweest.

Marcel kan, door de gebeurtenissen in Oekraïne, niet anders dan benadrukken hoe belangrijk onze krijgsmacht is in het hedendaagse wereldbeeld en zegt hierbij direct ook dat het verschrikkelijk zonde is geweest dat juist op dit onderdeel ontzettend hard bezuinigd is door de Nederlandse staat. “De afgelopen jaren merkten wij een toegenomen waardering, een herwaardering voor de rol van de krijgsmacht” laat Marcel weten en hiermee is ook de positie van de veteranen er beter op geworden bij het Nederlandse volk. Marcel, die in 1995/1996 uitgezonden is geweest, heeft dit aan de lijven ondervonden omdat nadat hij van uitzending terug kwam hij direct aan het werk moest en er nooit aan hem gevraagd werd hoe het met hem ging. “Aandacht voor de gevolgen die een uitzending kan hebben zoals PTSS waarmee een hoop veteranen terugkomen was er toen niet” benadrukt Marcel.

Tegenwoordig is hier veel meer aandacht voor, zo is er zelfs een veteranen instituut opgestart om de veteranen beter te begeleiden bij terugkomst en om de deelname in de maatschappij van deze groep te bevorderen. Naast het behartigen van de belangen organiseert deze organisatie ook activiteiten die gerund worden door de veteranen zelf. Mooie voorbeelden hierbij zijn die speciale veteranenvlag die vorige jaar geïntroduceerd is en het ‘Veteranen in de klas’ project dat sinds een aantal jaren loopt. Zelf doet Marcel ook mee aan dit project waarbij hij als veteraan in school klassen komt vertellen over zijn ervaring tijdens themaweken op school of lessen burgerschap.

Voor iedereen die meer informatie wil weten over de aankomende veteranendag, het ‘Veteranen in de klas’ project of het Veteranen Instituut kan er een mail gestuurd worden naar: houtenseveteranen@gmail.com of kan de website van het Veteranen Instituut geraadpleegd worden. Voor de optimale beleving kan het hele interview dat Marcel afgelopen zaterdag gaf tijdens de Enthousiasper radiouitzending teruggeluisterd worden via onderstaande link:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Ochtendspits

06:00 09:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love