Wie hebben er in de lintjesregen gestaan? (deel 5)

2 mei 2021

 1. Home
 2. /
 3. Nieuws
 4. /
 5. Algemeen
 6. /
 7. Wie hebben er in...

Dit is het laatste artikel in de reeks “Wie hebben er in de lintjesregen gestaan?” waarin we iets meer vertellen over degenen die afgelopen maandag een onderscheiding kregen van de burgemeester. We zetten vandaag de resterende 2 leden van de Orde in het zonnetje en sluiten af met een korte cijfermatige analyse.

Voor de twee gedecoreerden waar we vandaag wat meer over vertellen was heel weinig extra info te vinden. In het algemeen kan men dan constateren, dat zij in stilte zonder veel ophef de gemeenschap diensten bewijzen.

Hans Albrecht

De eerste, die we in het zonnetje zetten is Hans Albrecht, van oorsprong uit Eindhoven en met zijn 74 jaar een van de oudsten. De volgende verdiensten worden genoemd:

 • Penningmeester/ ledenadministrateur Koninklijke EHBO-vereniging Houten
 • Diverse vrijwillige functies (o.a. financieel administrateur, penningmeester a.i. en chauffeur) Stichting Veteraan Autobussen

De laatstgenoemde vereniging is terecht heel trots op de decoratie voor Hans getuige wat zij op hun website schrijven:

“Hans is o.a. benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn grote verdiensten voor twee organisaties waarvoor hij zich al jaren inspant. Het betreft o.a. het vele werk dat hij verricht voor de SVA! Daar is Hans al jaren actief als het financiële geweten van de stichting en daarnaast als chauffeur bij tal van ritten en bus verplaatsingen. Om de feestelijke gebeurtenis te benadrukken was de Jules Verne vanuit Nieuw-Vennep uitgerukt om bij de uitreiking acte de préséance te geven. Een delegatie van het Algemeen Bestuur van de SVA was aanwezig om de gedecoreerde te feliciteren met zijn zeer terecht verkregen benoeming.”

Wilma van der Zwaag- Franssen

Tot slot aandacht voor Wilma van der Zwaag-Franssen oorspronkelijk uit Ubach over Worms, en nu woonachtig in Schalkwijk. Zij is o.a. gedecoreerd voor:

 • Diverse vrijwillige activiteiten (o.a. bezoek eenzame ouderen, voorzitter, organisatie, ) bij verschillende lokale organisaties (o.a. st. Michielschool, De Wiese, etc.)
 • Voorzitter De Zonnebloem afdeling Schalkwijk, Tull en ’t Waal en ’t Goy
 • Oprichtster en vrijwilligster Vakantiegroep De Klik
 • Deelnemer werkgroep Rouw geloofsgemeenschap Michaëlkerk

Foto’s Daniel Kroll

Tot slot

Wat leert ons een korte analyse van de cijfers.

 • In Nederland hebben dit jaar 2.832 mensen een lintje ontvangen op een bevolking van 17.500.000 inwoners. Dat betekent ongeveer 1 op de 6.500.
 • In Houten kregen 14 mensen op 50150 inwoners een lintje, en dat is ongeveer 1 op de 3.500 mensen. Bijna dus 2 x zoveel als gemiddeld in Nederland.
 • Nog opmerkelijker is dat er in Nederland 18 (niet beroeps gebonden) ridders zijn benoemd en 3 daarvan dus in Houten. Ook hier zijn we dus koploper!
 • De gemiddelde leeftijd in Houten is 64 jaar.
 • De hoofdreden waarvoor men is gedecoreerd zijn activiteiten voor religieuze-, en zorgorganisaties.
 • Opmerkelijk is de verhouding tussen Houten en de kerkdorpen. Qua inwoners is de verhouding ongeveer 11,5 staat tot 1, terwijl de benoemingen zijn: 9 inwoners Houten; 4 inwoners Schalkwijk; 1 inwoner ’t Een verhouding van ongeveer 1 staat tot twee. Trek U eigen conclusies maar uit deze cijfers.

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Houten Komt Thuis

17:00 19:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love