Wat is het Houtense OLVB?

22 april 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Wat is het Houtense...

Iedere woensdag luister je in de ochtend naar Welzijn Houten. Het radioprogramma waarin extra aandacht voor de verschillende welzijnsorganisaties in Houten is. Afgelopen woensdag sprak radio DJ Hilde Schijf met Bert van Griensven van het Onze Lieve Vrouwen Broederschap in Houten om meer te weten te komen over het broederschap.

Het OLVB is ontstaan rond 2000, maar de naam en de beweging is al veel ouder. De stichting is namelijk een voorzetten van een al eeuwenlang actief broederschap in houten. Deze is in 1479 gesticht door gegoede inwoners van Houten en Schoonouwen die begaan waren met dorpelingen die het minder hadden. Na de reformatie is deze van oorsprong katholieke instelling, ondanks het toenmalig verbod op de katholieke godsdienst, wonderwel blijven bestaan.

Uiteindelijk werd het broederschap onder grote druk toch ook in Houten omgezet in een protestantse instelling. De doelstelling bleef echter wel gelijk en vanaf dat jaar was het lidmaatschap ook mogelijk voor bewoners uit de gerechten Oud Wulven – Waijen en Heemstede. In de nieuwe statuten van 1631 werd bepaald dat er op de zondag na Beloken Pinksteren in het openbaar een uitdeling zou worden gehouden aan de armen van de gemeente Houten.

Deze uitdelingen vonden vanaf het begin plaats vanuit de Roskam, wat altijd het domicilie is geweest. Maar met het in werking treden van de nieuwe sociale wetten in 1966, is de doelstelling van uitdelingen aan behoeftigen naar de jeugd verplaatst.

Heden ten dagen vinden er nog altijd 2 uitdelingen per jaar plaats en hiervoor wordt per jaar rond de 7000 euro aan concrete zaken uitgekeerd.
Iedereen kan zich aanmelden en het moet voldoen aan de volgende criteria:

  • Bestemd voor jongeren onder de 25 jaar
  • Het moet een concreet tastbaar doel zijn
  • Je moet het niet ook via een andere weg kunne krijgen

De volgende uitdeling is op 5 juni en je kunt je nog aanmelden voor 8 mei. Doe dat via info@olvb.nl met een goede motivatie. Per keer worden meestal rond de 5 aanvragen gehonoreerd. Meer informatie is te vinden op www.olvb.nl.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 10:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love