Wanneer begint het aspergeseizoen?

29 maart 2022

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Ondernemen
  6. /
  7. Wanneer begint het aspergeseizoen?

Iedere week bellen de Dj’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper met een lokale ondernemer tijdens hun item Fietsen voor mijn eten. Een item dat in samenwerking met de gelijknamige organisatie opgestart is om de lokale ondernemer in het zonnetje te zetten. Jasper en (gast presentator) Jos spraken zaterdag met teler Wim Oskam om te praten over de asperges die hij teelt om er achter te komen wanneer het asperge seizoen start.

Begin van het radioseizoen was Wim ook al te gast bij de meest enthousiaste radiomakers van Omroep Houten om te praten over het heerlijke fruit dat hij teelt maar zoals toen ook al besproken groeit er meer dan alleen fruitsoorten op zijn land! Op een mooi stuk land teelt Wim asperges en dat is best bijzonder omdat in de omgeving vooral klei grond aanwezig is en deze groente het vooral goed doet in zand gronden. Gelukkig is een gedeelte van de grond die op het terrein van Wim aanwezig is zanderig en kan de groente hierdoor goed groeien.

Wanneer het asperge seizoen precies start durft Wim nog niet te zeggen. Wim kijkt samen met zijn compagnon Herman toch al gauw drie keer per dag onder het zwarte zeil om te zien of er al witte kopjes uit de grond steken. “Wij kijken ze de grond uit maar dat lukt nog niet helemaal” aldus de altijd vrolijke Wim Oskam. Normaal gesproken start het asperge seizoen begin april, waarbij vorig jaar de oogst vanaf half april kon beginnen en duurt deze tot 23 juni. Op die datum is het de Sint-Jansdag waarbij de dagen weer korter worden. “Vanaf die datum moeten we het land weer met rust laten” aldus Wim.

De Dj’s waren dus net te vroeg met hun vraag of ze al asperges konden bestellen waarbij Wim wel kon vermelden dat zijn collega uit Otterloo de dag voor het interview 30 kilo geoogst had! Het mag geen verrassing zijn dat Wim hier vast snel op zal volgen. Het moment dat de asperges gestoken kunnen worden dan doemt er wel een klein ander probleem op namelijk: personeel! De eerste twee weken zit Wim zeker goed maar daarna begint het spannend te worden omdat ook bij Wim is het, net als in de horeca en andere sectoren, schaars is wanneer het op goed personeel aan komt. Asperges steken is een fysiek beroep waarbij je veel gebogen moet werken en veel Hollandse arbeiders zijn er niet te vinden voor dit werk. Daarom wil Wim een oproep doen aan iedereen die een lekker zakcentje bij wil verdienen! Stuur een e-mail naar: info@wimoskamfruit.nl en meld je aan als aspergesteker.

Voor iedereen die na de oogst een lekkere asperge wil komen proeven is welkom op de Werkhovenseweg 19A in Werkhoven of doet er goed aan om een kijkje te nemen op de website van Wim via www.wimoskamfruit.nl
Luister daarnaast voor de echte fijnproever het interview terug van afgelopen zaterdag en krijg direct wat lekkere bereidingstips mee voor asperges


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 06:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love