Vrijdag 2 december staat Nynke Laverman in het theater Aan de Slinger met haar voorstelling PLANT

1 december 2022

  1. Home
  2. /
  3. Programma's
  4. /
  5. Enthousiasper
  6. /
  7. Vrijdag 2 december staat...

Iedere week bellen de Dj’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper met een enthousiaste artiest die in de week na het interview op komt treden in het theater Aan de Slinger. Deze week spraken Jasper & Jos niemand minder dan Nynke Laverman die op vrijdag 2 december met haar voorstelling PLANT in de grote zaal van het theater staat. De Dj’s spraken deze Friese vrouw over haar voorstelling, de boodschap en de muziek die ze voor deze voorstelling gemaakt heeft.

De voorstelling is een filmische trip die voornamelijk bestaat uit muziek maar waarbij beeld ook een grote rol speelt. Er is voor de voorstelling een enorm video decor ontworpen door Douwe Dijkstra en hierdoor komt er tijdens de voorstelling een hele boel verschillende disciplines op je af als bezoeker. Muziek, video, teksten, dans en zang zal voorbij komen tijdens deze voorstelling. “We hopen dat wij er een echte muzikale trip van hebben kunnen maken” aldus de enthousiaste Nynke over haar voorstelling. Via de verschillende disciplines probeert Laverman een verhaal te vertellen dat ook op verschillende levels binnen mag komen.

Tijdens de voorstelling bespreekt Nynke hoe wij als mens omgaan met de planeet. Laverman vraagt zich af waar de grens tussen mens en natuur eigenlijk ligt. Te midden van mensen, muren en strak ingedeelde tijd verlangt Nynke soms naar een kalm bestaan als plat. Ze heeft een wereld geschetst waarin ze zich afvraagt: wie willen we zijn als mens? De theatervoorstelling gaat over het proces van transformatie, over verandering in jezelf. Durf je de bekende wegen te verlaten, vertrouwde patronen te doorbreken en de stilte toe te laten? Tijdens de voorstelling staat Nynke samen met haar man Sytze Pruiksma op het toneel. Sytse is (naast de man van Nynke) muzikant en componist waarbij hij samen met Nynke deze voorstelling gemaakt heeft. Van origine is Pruiksma slagwerker maar omdat hij veel instrumenten zelf verbouwt tot iets nieuws creëert hij instrumenten die net even anders werken dan normaal. “Hij is nu met piano’s in de weer maar dan wel op een andere manier dan dat je normaal gesproken ziet” laat Nynke over haar man weten. Hij is overal en nergens te vinden en samen met Nynke maken ze deze voorstelling.

Wanneer Laverman een voorstelling maakt, maakt ze hier direct ook een album met muziek bij. Bijzonder hieraan is dat de voorstelling eerst in het hoofd van Nynke ontstaat maar dat vervolgens eerst het muziek album gemaakt wordt voordat de voorstelling verder uitgewerkt wordt. Dit heeft er vooral mee te maken dat Nynke graag het album heeft wanneer ze op tour gaat waarmee de bezoekers het album na de voorstelling direct mee naar huis kan nemen. Nynke denkt dus in voorstellingen maar gaat eerst de studio in om de muziek te maken waarna deze muziek vormgegeven wordt op het podium.

Luister via onderstaande link het hele interview terug dat Nynke heeft gegeven afgelopen zaterdag tijdens de Enthousiasper radiouitzending en hoor direct wat de toekomstdroom van deze voorstelling is. Bezoek voor meer informatie over Nynke de website www.nynkelaverman.nl en haal hier ook een speellijst van Plant vandaan!


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

15:00 24:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love