Vraag & antwoord: wat doet je huisarts als je corona hebt?

25 november 2020

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Vraag & antwoord: wat...

Wat gebeurt er bij je huisarts wanneer jij een positieve coronatest uitslag krijgt? En als de symptomen verergeren, wat zijn dan de stappen die een huisarts neemt? Marcel Ebbing, voorzitter van Stichting Houtense Huisartsen, gaf op Houten FM antwoord op al die vragen.

Krijgt de huisarts te horen wanneer ik positief word getest?
“Als wij positieve testuitslagen van de GGD krijgen dan noteren wij dat, zodat we in ieder geval weten dat mensen besmet zijn. Maar wij doen daar eigenlijk niet direct iets mee. Als mensen zieker worden dan is het eerste contact telefonisch om te kijken wat er moet gebeuren. Dan kun je niet meer doen dan afwachten of het spontaan opknapt of dat het erger wordt.”

Wanneer word je naar het ziekenhuis gestuurd?
“Dat is eigenlijk het moment dat de mensen zeggen dat ze heel erg moe zijn, dus dat de trap niet meer op kunnen lopen bijvoorbeeld. Het verbazende is dat ze niet zozeer over benauwdheid klagen als wel meer over hele extreme moeheid. Als we die mensen dan zien hebben ze een snelle ademhaling en een laag zuurstofgehalte in het bloed. Dat is vaak het moment dat ze naar het ziekenhuis moeten omdat ze daar de juiste medicijnen ervoor kunnen krijgen.”

Een normaal zuurstofgehalte in het bloed is bij gezonde mensen 97-98%. Als je onder de 80% komt dan kom je in de gevarenzone en kun je beter naar het ziekenhuis.

Als je dan naar het ziekenhuis moet, gaat dan meteen per ambulance?
“Als ze naar het ziekenhuis moeten dan gaat dat met de ambulance. Dan zijn ze te benauwd om in de auto te stappen en met de auto gebracht te worden. Met de ambulance kunnen ze met zuurstof en al meegenomen worden.”

Is de huisarts daarna buiten beeld of wordt die tussentijds op de hoogte gehouden?
“Wij krijgen meestal een bericht van opname van de patiënt, hoe de situatie is bij opname. Aan het eind van de opname als ze weer naar huis gaan of naar een herstelplek, dan worden wij ook op de hoogte gesteld.”

Naast deze vragen ging Ebbing ook in op de positieve berichten rondom mogelijke vaccins. Het volledige gesprek op Houten FM beluister je hieronder:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 10:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love