Voedselbos Kristalwater

14 april 2022

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Voedselbos Kristalwater

Op initiatief van een aantal bewoners van appartementengebouw Corydalis Cava aan Kristalwater wordt in samenwerking met de gemeente Houten een voedselbos aangelegd in park Schoneveld als bijdrage aan de biodiversiteit in het park.

De gemeente onderhoudt de bomen en de bewoners onderhouden de rest van de beplanting en hebben daarvoor een zelfbeheerovereenkomst met de gemeente afgesproken.

Een voedselbos biedt voedsel voor zowel mens als dier en is opgebouwd in 7 lagen; grotere bomen, kleinere bomen, heesters en struiken, vaste planten, knolgewassen, bodembedekkers en klimplanten. Voedselbossen zijn een populair onderdeel van permacultuur. Het doel van permacultuur is samenwerking tussen de mens en haar omliggende natuur gericht op een lange termijn overleving van beide. Permacultuur is een samenvoeging van de woorden permanente agricultuur en permanente cultuur. Met permacultuur maak je een tuin met behulp van natuurlijke principes. Een permacultuursysteem wordt zo ontworpen dat het de veerkracht heeft van een natuurlijk ecosysteem.

Denk wat betreft de beplanting aan tamme kastanjes, appel-, peer– en kersenbomen. Hieronder komen fruitstruiken zoals frambozen, bosbessen, rode en zwarte bessen etc. Daarbij kunnen er eetbare klimmers in de bomen groeien, denk aan Japanse wijnbes, braam, of boysenbes. Daaronder of in open plekken in het bos kunnen groentes, bloemen en kruiden groeien als kruizemunt etc.
En laten we niet de knolgewassen vergeten. En als laatste zijn er nog de bodemkruipers zoals aardbeien.

Dit jaar zal nodig zijn om alles te laten aanslaan in het voedselbos maar volgende jaar kan het eerste
voedsel geoogst worden!


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 10:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love