Via Crucis luidt goede week in

29 maart 2018

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Kerken
  6. /
  7. Via Crucis luidt goede...

De goede week start in de protestantse Opstandingskerk aan Het Kant in Houten met een muzikale uitvoering: Via Crucis. In een volle zaal brengt Jongerenkoor Samen op Weg op palmzondagavond een muzikale vertolking van de kruisweg van Jezus op muziek van Dick Le Mair.

Dominee Kees de Jong speelt mee in het stuk. Op basgitaar en contrabas. Hij staat stil bij de kruisweg, die in alle katholieke kerken wordt uitgebeeld en in 14 staties het lijdensverhaal vertelt van de laatste dagen van Jezus leven. “Het lijden van Jezus aan en voor ons mensen is bijzonder. Er zijn veel mensen die dit begrepen hebben. Die niet de macht willen hebben, maar juist dienstbaar zijn en ook soms willen lijden om anderen te helpen.” Hij hoopt dat de mensen in de zaal het stuk met elkaar meemaken en als het ware samen de kruisweg lopen.

Dirigent Rienk Bakker voor de uitvoering : “Ik hoop op heel veel momenten van stilte, dat je een speld kunt horen vallen. Op die manier komt die muziek binnen.”

Het idee van het maken van dit stuk kwam van de vrouw van componist Le Mair. Op vakanties bezoeken ze regelmatig oude katholieke kerken, waar dan altijd afbeeldingen hangen van de kruisweg. Ze stelde voor dat Dick daar een stuk over zou componeren. Dat werd Via Crucis. Dick: “Ik hoop met het stuk de luisteraars te raken en Jezus dichterbij te brengen”. 

 

 

 

 


Meningen van de lezer

Laat een reactie achter


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Ochtendspits

06:00 09:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love