Vandaag start in China het jaar van de Tijger!

31 januari 2022

  1. Home
  2. /
  3. Programma's
  4. /
  5. Enthousiasper
  6. /
  7. Vandaag start in China...

Vandaag zal je in China heel vaak mensen Xin Nian Kuai Le (oftewel: Gelukkig Nieuwjaar) tegen elkaar horen zeggen want in de volksrepubliek start vandaag het jaar van de tijger. Speciaal voor deze gelegenheid spraken de Dj’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper met Yan Ling van de Chinese Cultuurstudio die in Houten zit om te horen hoe ze zelf vandaag het nieuwe jaar in gaat luiden. 

Door de huidige Covid-19 pandemie is ook dit jaar de viering van het nieuwjaar niet zo uitbundig als dat het andere jaren is geweest geeft Yan Ling aan. Normaal gesproken is Yan Ling altijd wel in een van de vier grote steden te vinden waar veel Chinezen naar toe komen om het nieuwe jaar in te luiden met dans, eten en vuurwerk. Waarbij eten misschien nog wel het meest belangrijkste onderdeel is van de viering. Helaas is het door de pandemie nog altijd niet mogelijk om massaal bij een te komen en dat vind Yan Ling toch wel heel jammer.

Dit jaar staat in het teken van het jaar van de tijger. Dit heeft te maken met de Chinese dierenriem. Elk nieuw Chinees jaar staat in het teken van een dier waarbij ieder nieuw jaar een ander dier centraal staat. Dj Jasper is ook in het jaar van de tijger geboren en kwam er in voorbereiding op het interview achter dat er heel veel overeenkomsten zijn in de karaktereigenschappen van een persoon die geboren is in het jaar van de tijger en zichzelf. Belangrijke eigenschappen van tijgers zijn dat ze hard werken en volledig gaan voor wat ze willen. Het zijn echte doorzetters die recht door zee zijn en niet afwachten.

Yan Ling is na haar studie aan de dansopleiding in Beijing en gewerkt te hebben in één van de drie beste theaters van Beijing naar Nederland gekomen en woont inmiddels al heel wat jaren in Houten. Ook heeft Yan Ling in China en Nederland altijd veel lesgegeven aan jeugdgroepen en nu nog is ze veel te vinden bij haar Chinese Cultuurstudio waar ze verschillende leuke activiteiten organiseert, workshops geeft en kook tips deelt. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld een verjaardag vieren in Chinese stijl! waarbij ze ‘Lang zal ze leven’ in het Chinees leren zingen, les kunnen krijgen in Chinese dans en samen chinees leren koken. Ook als je niet jarig bent kan je met de hele klas langs komen voor een leuke workshop waarbij Chinese kalligrafie geleerd kan worden, een theeceremonie gehouden kan worden en voor volwassenen zelfs Tai Ji.

Het hele interview dat Jasper & Steffie afgelopen zaterdag met Yan Ling hadden is via de onderstaande link terug te luisteren en ga voor meer informatie over de Chinese cultuurstudio naar www.chinesecultuurstudio.nl


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love