Vanavond staan er weer een aantal nieuwe Nederlanders in het theater Aan de Slinger

12 december 2022

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Vanavond staan er weer...

Iedere week spreken de Dj’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper met een artiest of gezelschap die in de aankomende periode op komt treden bij het theater Aan de Slinger en deze week was het de beurt aan Sylvia Groen die sprak over het mooie ‘Future Citizens’ initiatief dat op 13 december voor de vijfde keer georganiseerd gaat worden.

Future Citizens is een netwerkproject georganiseerd in een theatrale omgeving waarbij het de bedoeling is dat ‘gewone’ burgers meer begrip gaan krijgen voor statushouders en tevens is de avond bedoeld voor de statushouders om zich voor te stellen aan de bezoekers om hier nieuwe connecties aan over te houden. “Vaak is één persoon de stap naar een succesvolle toekomst” legt Sylvia het concept van deze avond verder uit. Uit de ervaringen van eerdere statushouders leert ze dat ze vaak één persoon in hun leven tegen komen die er voor wist te zorgen dat vanaf dat moment het balletje voor de statushouder begon te rollen.

Dinsdag 13 december staan er twee dames uit Turkije en drie dames uit Iran centraal. Deze vrouwen zouden graag verder gaan met hun expertise en beroepen willen uitoefenen zoals: arts, laboratorium analist, docent Engels, manager in de mode, gemeente medewerker of iets in de persoonlijke verzorging zoals massage of schoonheidsspecialist. Iedereen is welkom om deze avond te bezoeken en het eigen netwerk open te stellen. Want iedereen kan de sleutel tot een succesvolle inburgering zijn voor één van deze vrouwen. Misschien nog wel belangrijker is dat iedere bezoeker de sleutel kan zijn tot een gelukkiger leven.

Van de mensen die op een avond zoals deze aanwezig zijn krijgt Sylvia vaak dezelfde reacties: “ik dacht dat het inburgeren altijd heel gemakkelijk was, je krijgt een huis, je krijgt een baan en een zak geld” aldus Sylvia. Maar niets is minder waar! Op deze manier werkt het niet in Nederland en hier is bij veel Nederlanders nog te weinig begrip. De samenleving verhard en er is steeds minder begrip voor statushouders en hun vragen. Dat is een van de belangrijkste obstakels die deze deelnemers moeten nemen: het gebrek aan begrip.

Het creëren van begrip voor de statushouder wordt gedaan doormiddel van de theatrale uiting van zijn/haar leven. Een acteur, die begeleid wordt door een muzikant, brengt een monoloog ten gehoren over hoe het leven van de statushouder vroeger was tot aan een succesvolle inburgering. “Omdat dit niet zo makkelijk is als met soms denkt” legt Sylvia uit. Deze manier van vertellen zorgt er vaak voor dat de wereld van de statushouder gaat leven bij het publiek en dat deze doormiddel van de monoloog zich echt kan verplaatsen in het oude en nieuwe leven van de statushouder. Het is de ideale manier om verbinding tussen statushouder en publiek te creëren.

Luister hier het hele verhaal van Sylvia terug via de onderstaande link of koop nog een van de beschikbare kaarten via www.aandeslinger.nl en wees er bij op dinsdag 13 december!


Huidig nummer

Titel

Artiest

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love