Tijdelijke opvang Oekraïense vluchtelingen in De Vuurtoren en schoolwoningen Merantihout

7 april 2022

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Politiek
  6. /
  7. Tijdelijke opvang Oekraïense vluchtelingen...

Daags na de gemeentelijke mededeling over het gebruik van de parkeerplaatsen van de Essenkade 2 voor de opvang meldt de gemeente nu de volgende aangewezen locaties. Wijkcentrum De Vuurtoren en de schoolwoningen aan Merantihout worden ingezet als tijdelijke opvangplek voor vluchtelingen uit Oekraïne. Dat hebben burgemeester en wethouders besloten. De gemeente wil de locaties zo spoedig mogelijk gebruiksklaar hebben. Daarom wordt op zeer korte termijn gestart met het gereedmaken en inrichten.

‘Door de verschrikkelijke oorlog in hun land zijn honderdduizenden Oekraïners gevlucht’, zegt burgemeester Gilbert Isabella. ‘Wij vinden het onze verantwoordelijkheid om mensen in nood te helpen. Daarom willen wij een bijdrage leveren aan de tijdelijke opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Op basis van onderzoek dat wij hebben gedaan, is onze conclusie dat De Vuurtoren en de schoolwoningen hiervoor geschikte locaties zijn. Op dit moment wordt gewerkt aan een plan voor de inrichting. Onze inschatting is dat er straks ruimte zal zijn voor in totaal ongeveer 130 vluchtelingen.’

Zes maanden tot maximaal twee jaar
Naar verwachting gaat het daarbij om ouderen en vrouwen met kinderen of soms een compleet gezin. Nog niet bekend is wanneer zij daadwerkelijk komen en hoe lang ze blijven. Dat hangt onder meer af van de ontwikkelingen in Oekraïne. De opvanglocaties worden zo ingericht dat vluchtelingen er langere tijd kunnen wonen. De gemeente verwacht dat de locaties zes maanden tot maximaal twee jaar voor opvang in gebruik blijven.

Om met buurtbewoners in gesprek te gaan houdt de gemeente inloopavonden op 13 april (Vuurtoren, Zijdemos 30) en 14 april (schoolwoningen, Merantihout 14). Beide bijeenkomsten duren van 18.30 tot 20.30 uur. Omwonenden hebben hiervoor een uitnodiging ontvangen.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Houten Komt Thuis

17:00 19:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love