Schietgebedjes zijn van alle tijden

9 oktober 2016

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Schietgebedjes zijn van alle...

Burgemeester Wouter de Jong opende 9 oktober een bijzondere tentoonstelling over schietgebedjes in de H. Michaëlkerk in Schalkwijk. “Bij het bekijken van deze tentoonstelling kunnen bezoekers op zich in laten werken hoe door de tijden heen schietgebedjes in ons leven een belangrijke rol hebben gespeeld.” Volgens de Jong, die vooraf de expositie bekeken had. Kinderen lieten witte ballonnen waaraan een briefje was bevestigd waarop een schietgebedje stond.

 

Tot en met 6 november is de tentoonstelling op zondagmiddagen tussen 13.00-16.00 uur te bezichtigen in de H. Michaëlkerk in Schalkwijk. Tussen 14.00 – 14. 30 uur vertelt een spreker een boeiend verhaal over een onderwerp dat een directe relatie heeft met de tentoonstelling. De ene keer is het een dorpsgenoot, een andere keer iemand namens de Vredesbeweging of een betrokken geschiedenisdocente. Het belooft bijzonder interessant te worden. Hiermee wordt een ontmoeting gecreëerd tussen bezoekers, jong en oud, dorpsgenoten en mensen van buiten het dorp, met de geloofsgemeenschap als centraal ontmoetingspunt. Iedereen is welkom.

De tentoonstelling gaat over thema’s die te maken hebben met oorlog en vrede, uit het verleden en van nu. Als lichtpuntjes krijgen ook vredesbewegingen en Amnesty International een plaats. Eigenlijk is dit thema ook iedere dag in ons aanwezig wanneer we oordelen en veroordelen, of omgaan met dilemma’s en keuzes maken. Want wat is goed en fout? Wat kun je zelf veranderen? En soms merk je dat je gewoon een schietgebedje nodig hebt, omdat het ineens erg spannend wordt!

Het is de derde keer dat er in deze kerk een tentoonstelling wordt georganiseerd. Er komen elke keer weer nieuwe ideeën, waardoor er inspiratie ontstaat. Zo was er in 2014 de tentoonstelling ‘Kunst in de Kerk’, waarin allerlei kunstenaars uit Schalkwijk en Tull en ‘t Waal hun kunst tentoon hadden gesteld. In 2015 was de tentoonstelling ‘Foto in de Kerk’, over allerlei oude maar zeer sprekende beelden uit de dorpsgemeenschap. Er werden veel verhalen gedeeld.

De opening van de tentoonstelling maakte onderdeel uit van de jaarlijkse parochiedag van alle acht de geloofsgemeenschappen uit het Kromme Rijn gebied (Houten, Schalkwijk, Odijk, Bunnik, Werkhoven, ’t Goy, Cothen, Wijk bij Duurstede). Deze vindt jaarlijks plaats rond 11 oktober, de feestdag van paus Johannes XXIII, waarnaar de parochie is vernoemd.

 

 

 

 

 

[mh_media type=video]


Meningen van de lezer

Laat een reactie achter


Huidig nummer

Titel

Artiest

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love