“Schaamteloos grappige energiebommetjes die prikken in gevoelige plekjes.”

19 juli 2021

  1. Home
  2. /
  3. Programma's
  4. /
  5. Enthousiasper
  6. /
  7. “Schaamteloos grappige energiebommetjes die...

Iedere week bellen de DJ’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper met een artiest die in het Theater aan de Slinger op komt treden. Deze week belden Jasper en Steffie met de dames van het cabaret duo Vlamousse.

Afgelopen zondag 18 juli stonden de dames met het klapstoelcabaret op het grasveld naast het wijkcentrum cultuurhuis Schoneveld. Een optreden waarvan de Dj’s gehoord hebben dat het een grandioos succes geweest is. Maar voorafgaand aan dit optreden moest er gebeld worden met Brigitte van Bakel en Maya van As die samen het komische duo vormen.

Het verhaal achter het ontstaan van de naam “Vlamousse” is een mooie. De vrouwen waren op zoek naar een naam en hadden in het begin “Vlamouze Poezen” in hun hoofd. Dit omdat het als een feministische naam aanvoelde. Uiteindelijk bedacht de vriend van Brigitte de naam Vlamousse en daar voelde de dames zich directe wel thuis bij.

Het is een combinatie tussen blanke vla en chocolademousse. Dit omdat Brigitte een kleurtje heeft en Maya niet! Daarnaast is het niet erg dat het een beetje een banaal woord is want de manier waarop het geschreven is staat toch nog best chique.

“Schaamteloos grappige energiebommetjes die prikken in gevoelige plekjes.”

Deze tekst prijkt groot op de website van de dames en is een quote vanuit het Leidsch Dagblad over de dames nadat ze daar de Leids cabaret studentenprijs gewonnen hadden. Volgens Maya en Brigitte is deze uitspraak erg accuraat omdat ze gevoelige onderwerpen aansnijden tijdens hun show. De vrouwen hebben het daarbij graag over: racisme, feminisme, de orgasmekloof, klimaatverandering en nog veel meer.

De dames vinden het belangrijk om deze topics te bespreken. Vooral ook omdat het duo zelf maatschappelijk betrokken is en vaak naar discussieavonden ging. Hier merkte ze dat het gesprek vaak stilvalt tijdens deze onderwerpen omdat mensen tegenwoordig niets meer in durven te brengen. Dit beangstigde Brigitte wel.

“Wat zou het zonde zijn wanneer niemand hier iets meer over durft te zeggen” liet Maya tijdens het interview weten. Mensen wilden het zo graag goed doen dat ze dachten: “volgens mij doe ik het beste wanneer ik niets meer doe.” De dames maakte toen der tijd al theater. Wanneer ze op het podium staan, kunnen ze zichzelf grandioos belachelijk maken en toch een serieus thema aan snijden.

Het stuk is in premiere gegaan tijdens de corona tijd en daarmee hebben ze bijna nooit voor een groot publiek kunnen spelen. Het gaat daarom wel even wennen zijn wanneer ze dit nu wel kunnen doen maar het publiek dat bij de try outs aanwezig was heeft goed gelachen en dat smaakte naar meer!

Voor iedereen die het optreden van afgelopen zondag gemist heeft kan er via www.vlamousse.nl meer informatie gevonden worden over de dames en komt hier later deze maand nog een nieuwe ge-update speellijst bij. Wel konden de vrouwen al verklappen dat ze 7 oktober in de blauwe zaal van de stadsschouwburg in Utrecht staan.

Luister hier het hele interview terug dat Jasper en Steffie afgelopen weekend hadden met Brigitte van Bakel en Maya van As en leer direct waar de vrouwen tijdens het gesprek naar toe op weg waren:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 10:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love