Routekaart Energieneutraal 2040 in de maak 

7 december 2023

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Routekaart Energieneutraal 2040 in...

Eind oktober hebben de leden van het Burgerberaad Energie 2040 zich uitgesproken over de voorstellen die op tafel liggen naar aanleiding van de eerdere bijeenkomsten. Hieruit is een aantal voorstellen overgenomen waarmee een werkgroep, 25 burgerberaad leden en ambtenaren van ‘Team duurzaamheid’ van de gemeente Houten, aan de slag gaat. Het resultaat van de inspanningen van de werkgroep wordt gebundeld in de ‘Routekaart Energieneutraal 2040’. Dit rapport wordt ter goedkeuring begin 2024 overlegd aan de leden van het burgerberaad. Wanneer alle leden met het rapport instemmen gaat het naar de gemeenteraad die haar uiteindelijk oordeel hierover velt.

Een in het oog springend voorbeeld in het rapport van innovatief denken is het toepassen van Agrovoltaics. Hierbij worden zondoorlatende, maar voldoende beschermende zonnepanelen boven de in onze omgeving talrijke fruitbomen geplaatst. Ook moeten alle beschikbare daken van zonnepanelen worden voorzien om zo ten minste de helft van alle benodigde energie op te wekken.

Op bestuurlijk niveau is ook winst te behalen volgens het Burgerberaad. De huidige regels moeten tegen het licht worden gehouden en waar nodig worden aangepast.  De gemeenteraad beslist uiteindelijk of het de adviezen overneemt. Is dit het geval dan zal de gemeente een energieplan opstellen. Met dit plan als leidraad gaat Houten op weg om in 2040 volledig energieneutraal te zijn, zonder inzet van vervuilende brandstoffen.  

 

 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 10:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love