Rapport over brand Kwalitaria Houten

10 maart 2016

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Rapport over brand Kwalitaria...

Bij de brand van Kwalitaria in Houten vorig jaar zomer zijn fouten gemaakt. Dat blijkt uit een onderzoeksrapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie. Een op het oog simpel te bestrijden brand legt uiteindelijk een nagelstudio, cafetaria en 2 woningen in de as. De buurt is deze brand dan ook nog lang niet vergeten.

 Op woensdag 9 maart werd het onderzoeksrapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie aangeboden aan de brandweer en de gemeente.  Dit rapport werd op verzoek van de VRU gemaakt, omdat er vanuit de bevolking veel kritiek op het optreden van de brandweer was.
Opvallende kenmerken van deze brand waren:
–   De brand vindt plaats tijdens een zomerstorm, waardoor al veel eenheden zijn ingezet voor het wegnemen of voorkomen van gevaar als gevolg van stormschades.
–   Omstanders klagen over de late aankomst en ineffectief handelen van de brandweer waarbij onbekendheid met de bluswatervoorzieningen een rol zou hebben gespeeld.
–   De brand breidt zich onvoorzien uit naar andere brandcompartimenten.
Uit het rapport blijkt dat daarbij ook fouten zijn gemaakt. Door de storm kreeg de brandweer veel meldingen en waren erg druk.  Daardoor ging het mis in de communicatie: één van de twee bluswagens in Houten stond onterecht als niet beschikbaar in de computer van de Meldkamer Utrecht (GMU), waardoor de bluswagen uit Schalkwijk moest komen, wat ruim 13 minuten duurde. Daarnaast blijkt dat de vergunning van het pand niet op orde was. De brandweer zegt dat er onzichtbare openingen waren, waardoor het moeilijk in te schatten was, hoe het vuur zich zou verspreiden.
En mensen werden te laat ingelicht. Er werd wel een NL-Alert verstuurd, maar dat kon eerder.  
Volgens het rapport moet er wat verbeterd worden aan de manier van werken in zo’n storm, die veel drukte geeft. 
Verder moet meer rening gehouden worden met wat storm met vuur doet. en mensen moeten eerder ingelicht worden over zo’n grote brand.
Met dank aan RTV Utrecht.

[mh_media type=video]


Meningen van de lezer

Laat een reactie achter


Huidig nummer

Titel

Artiest

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love