Ramadan sinds gister officieel van start

13 april 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Cultuur
  6. /
  7. Ramadan sinds gister officieel...

Sinds gister (dinsdag 13 april) is de ramadan officieel van start gegaan. Een vastenmaand die door de huidige pandemie anders gaat zijn dan normaal. Moulhim Achahboune van het Islamitisch Cultureel Centrum Houten wist wat tijd vrij te maken voor onze Omroep Houten verslaggever om dieper op de aankomende maand in te gaan.

Mocht de betekenis van de Ramadan nog niet voor iedereen even duidelijk zijn? Moulhim legt met liefde nog eens uit waar de maand voor staat. De Ramadan is namelijk een hele bijzondere maand voor moslims, overal in de wereld. Het is de maand waarin de eerste openbaringen van de Heilige Koran aan profeet Mohammed (vzmh) plaatsvonden. Het vasten in deze maand is verplicht voor alle moslims indien de gezondheid dit toelaat.

Daar moet wel aan worden toegevoegd dat de grootste misvatting die bestaat over de Ramadan, ook onder sommige Moslims, is dat het vooral een kwestie van onthouding is van eten en drinken. Het is een maand van zegeningen. Voor alle goede daden tijdens de Ramadan is de beloning vele malen groter. Het is de maand waarin Moslims dichterbij Allah kunnen komen door extra gebeden, het dagelijks lezen van de Koran en het extra geven van geld aan armen. Het is een maand van bezinning op je relatie met je Schepper en je relatie met je omgeving.

De huidige pandemie waarin wij verkeren, heeft als gevolg dat de Ramadan met name binnen het gezin wordt beleefd. Normaal gesproken zijn er dagelijks extra gebeden in de moskee in de avond na het verbreken van het vasten. Deze gebeden vinden nu niet plaats in de moskee, maar zullen thuis verricht worden.

Moulhim wil daarnaast benadrukken dat een ander belangrijk aspect van de Ramadan naastenliefde is.
Er dient tijdens deze tijd extra rekening te worden gehouden met mensen die het minder hebben. “Dus wees vrijgevig en help mensen die hier behoefte aan hebben”.
Ook is er inmiddels wetenschappelijk bewijs dat vasten goed is voor het lichaam en de weerstand. Moulhim kan het daarmee ook niet Moslims aanraden om hier hun voordeel mee te doen.

Moulhim Achahboune is nauw betrokken bij het het Islamitisch Cultureel Centrum Houten. Voor iedereen die meer informatie over het culturele centrum zoekt is er de website: https://moskeehouten.nl/ waar u meer informatie kunt vinden over de Islam, de gebeden en de voortgang omtrent de bouw van de nieuwe Moskee.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

15:00 24:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love