Gemeente Houten verkleint populatie dieren kinderboerderij.

14 april 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Politiek
  6. /
  7. Gemeente Houten verkleint populatie...

De gemeente Houten heeft aangekondigd dat 7 schapen, 2 pony’s, 7 geiten en een varken de kinderboerderij verlaten. De kinderboerderij neemt ook afscheid van een aantal kleine knaagdieren en kippen.

De gemeente Houten vervult daarmee niet alleen de rol van interim beheerder van de kinderboerderij, maar wijzigt ook actief de bedrijfsvoering, nog voordat een nieuwe exploitant is aangesteld. Volgens de gemeente is tot deze stap overgegaan na raadpleging van deskundigen die meteen na het overnemen van de kinderboerderij hebben geadviseerd minder dieren te houden omdat de omvang van de huidige populatie gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat na de overname onderzoek is gedaan naar de dieren en hun leefomgeving. Er waren zieke dieren en in de weides is een parasiet aangetroffen. Het houden van een te groot aantal dieren dicht bij elkaar is daarvan de vermoedelijke oorzaak.

In het verleden is aan inwoners de mogelijkheid geboden om dieren te ‘adopteren’.

Inwoners die een dier hebben geadopteerd kunnen navraag doen via het emailadres info@kinderboerderijhouten.nl of het door hun geadopteerde dier zal worden overgebracht naar een “prettige nieuwe plek.” Volgens de gemeente wordt van de nieuwe eigenaar/eigenaren van de dieren gevraagd de dieren niet te slachten. Volgens de gemeente hebben bezoekers en vrijwilligers een band met de dieren die vertrekken en dat respecteert de gemeente. Volgens de gemeente zijn er, ondanks het verkleinen van de populatie “nog steeds voldoende dieren over waarvan kinderen en volwassenen kunnen genieten.”

Jolanda Wiesman toont zich als oud vrijwilliger op facebook geschokt door de gang van zaken. Volgens haar is er door wethouder Overweg ten tijde van het faillissement aangegeven dat de dieren zouden blijven en is die belofte binnen twee maanden door de wethouder verbroken. Volgens Wiesman is de Buitenwereld voor de voormalige vrijwilligers tot verboden gebied verklaard vanwege eventuele belangenverstrengeling.

De gemeente neemt in het kader van het dierenwelzijn nog meer maatregelen. Zo is het niet meer de bedoeling dat bezoekers groente of brood voor de dieren meebrengen en is het afgelopen met de tijdelijke opvang van dieren van inwoners in de vakantieperiode. De gemeente kondigt een aanbesteding aan, die vorm gegeven moet worden in samenwerking met vrijwilligers, omwonenden en bezoekers.

Aan de gemeente is een reactie gevraagd op het bericht van Jolanda Wiesman. Als die reactie ontvangen is wordt dit bericht aangevuld.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 10:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love