Psycholoog: tweede lockdown zorgt voor vermoeidheid bij Houtenaren

4 november 2020

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Psycholoog: tweede lockdown zorgt...

De tweede lockdown zorgt onder patiënten van Houtense psychologe Gea Procée vooral voor vermoeidheid. In vergelijking met de eerste lockdown zaten we toen nog in een soort schriktoestand, nu is het chronischer. Dat vertelde Procée vandaag op Houten FM.

Tijdens de eerste lockdown was alles nog nieuw. Nu is de situatie anders, vertelt de psychologe. “Wat ik nu zie is vermoeidheid. Het wordt chronischer, het einde is nog niet in zicht. Dat vraagt veel meer van hoe je omgaat met die lange adem. We moeten dit nu langer met elkaar volhouden, waar we in maart dachten er snel vanaf te zijn.”

Het is echter geen moment om een massadiagnose te stellen. “Gisteren las ik een artikel in het NRC. Daarin werd verteld dat we niet opeens met zijn allen psychisch ziek worden. Als maatschappij hebben we hier nu mee te maken, dan moeten we ook als maatschappij de veerkracht opbrengen om hier doorheen te komen. Daar ben ik het mee eens.”

Focus op jezelf
De psychologe heeft ook een concrete tip: blijf je richten op dingen waar je zelf invloed op hebt. Focus niet op mensen in de supermarkt die zich niet aan de regels houden, want daar heb je zelf geen invloed op. Je kunt wél elke dag jezelf afvragen: ben ik bereid om een steentje bij te dragen en te doen wat nodig is?

Tot slot merkt ze dat de lockdown ook positieve kanten kan hebben bij patiënten. “Ook in mijn spreekkamer zie ik mensen die ook weer her-evalueren. Dan zeggen ze: wat heb ik allemaal hard gerend en gelopen, maar nu ik een dagje thuiswerk en meer tijd heb voor mijn kinderen wil ik dit na deze situatie wel zo blijven vormgeven. Dus we moeten niet te snel denken dat we gestoord of ziek worden, maar ook vooral die mogelijkheden onderzoeken en gebruiken met elkaar.”

Beluister het hele gesprek met psychologe Gea Procée op Houten FM hieronder:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love