Politiek Café te Tull en ‘t Waal, 5 maart 2014

11 maart 2014

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Politiek Café te Tull...

De stichting leefbaarheid Tull en ‘t Waal heeft een politiek café georganiseerd, vanwege de komende verkiezingen, maar ook om de lokale problematiek te kunnen behandelen.
Het motto was: “We wonen in een prachtig dorp en dat willen we graag zo houden”, waaruit een kernvraag is te destilleren: wordt het ‘over u maar zonder u’ of ‘daadwerkelijke inwonersparticipatie’?

Doel van het politiek café was om een discussie te krijgen over de specifieke lokale aspecten die in de buitengebieden optreden, waardoor de lokale bevolking beter geïnformeerd zou zijn om een passende stem te kunnen uitbrengen.
Een dorp is immers veel meer dan een stadswijk: het is een zelfstandige eenheid met sociale cohesie. Dit vereist een specifieke aanpak om de leefbaarheid op een voldoende niveau te houden.

In de politieke verhoudingen heeft Tull en ’t Waal met zo’n 750 inwoners, ten opzichte van de gehele gemeente met 48.000 inwoners, minder dan 2% invloed. Hierdoor wordt het motto ‘over u maar zonder u’ in plaats van ‘daadwerkelijke inwonersparticipatie’ actueel.

De negen aanwezige politieke partijen met hun vertegenwoordiger waren v.l.n.r.:

– Groen Links, Andor van Dijk
– CDA, Jan de Jong
– Houten Anders, John van Wijngaarden
– Christen Unie, Hans v.d. Schot
– PvdA, André van Loon
– SGP, Gijs van Leeuwen
– ITH, Hannie van Doorn
– VVD, Herman Geerdes
– D66, Eric van Vliet.

Avondvoorzitter:
Ted van Keulen, geheel rechts op de foto.

De onderwerpen liepen uiteen van de algemene leefbaarheid; het Eiland van Schalkwijk (met ‘uitnodigingsplanologie’); de NHW (Nieuwe Hollandse Waterlinie) als mogelijk Unesco-erfgoed; het Streektransferium om het Eiland van Schalkwijk te ontsluiten; de spuitzones; de duurzame ontwikkeling van het gebied; de streekondernemers; het dagrecreatie/evenemententerrein; de toekomst van ’t gebouw en de school; de recreatieplas/zandwinning; de geluidsoverlast en het ‘stiltegebied’; t/m doopdiensten op het recreatieterrein.

Kortom, allerlei onderwerpen passeerden de revue.

De avondvoorzitter, Ted van Keulen, speelde een hoofdrol. Het was te merken dat hij over bestuurlijke ervaring beschikte en hij leidde de avond humoristisch en speels en was in staat om iedere politicus zijn zegje te laten doen.

De opzet was dat de negen partijen eerst per drie de gelegenheid kregen om uit te leggen waarom de inwoners op hen moesten stemmen, alsmede het beantwoorden van algemene vragen. Na de pauze werden specifieke vragen gesteld.

Het venijn zat in de staart van de discussie toen wethouder Herman Geerdes moest verdedigen en uitleggen waarom het ontwerpbestemmingsplan voor het eiland van Schalkwijk volgens de aanwezigen is opgezet zonder daadwerkelijke inwonersparticipatie, waardoor er, met name rond de overgang van de recreatieterreinen naar evenemententerreinen, nu onrust en verzet is gerezen.
Het ontwerpbestemmingsplan wordt overigens nog aangepast, zo stelde de wethouder.

De video geeft een indruk van het politiek café, en uitgaande van de woorden van de politici, hoeven de bewoners zich geen zorgen te maken: iedere partij heeft oog voor de specifieke dorpsbelangen. Helaas is de video niet van dié kwaliteit die Omroep Houten voor ogen heeft: er waren problemen met het ‘trimmen’ van de videoclips.

Afsluiting door de avondvoorzitter:
– Aanbeveling richting politiek met bijstelling van de Leefbaarheidsagenda met werkelijke participatie van de inwoners van Tull en ’t Waal;
– Of het politiek café geslaagd is moet iedereen maar zelf uitmaken, wel is duidelijk dat het mogelijk is om voldoende lokale steun te krijgen om dingen te organiseren;
– Tel uw zegeningen, u woont in een prachtig dorp.

[mh_media type=video]


Meningen van de lezer

Laat een reactie achter


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

De Lunchbox

12:00 14:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love