Optreden in Houten voelt als thuiskomen voor Spinvis

10 mei 2022

  1. Home
  2. /
  3. Programma's
  4. /
  5. Enthousiasper
  6. /
  7. Optreden in Houten voelt...

Iedere week bellen de Dj’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper met een artiest die in de week opvolgend van de uitzending op komt treden in het Theater aan de Slinger. Deze zaterdag hadden Jasper en Steffie het genoegen om met muzikant Spinvis te bellen over de voorstelling: Soms breekt er een hart, soms blaft er een hond waarmee hij vrijdag 13 mei om 20:15 in de theaterzaal in Houten staat.

Wanneer Erik de Jong, zoals muzikant Spinvis officieel heet, de telefoon opneemt is het meteen gezellig en zit de sfeer en direct goed in. Voor Dj Steffie is dit gesprek daarnaast extra speciaal omdat ze zelf al jaren groot fan is van Spinvis. Steffie heeft in 2017 bij Spinvis op het podium gestaan als nagel styliste tijdens de eindejaar voorstelling van Spinvis en dat is een voorstelling die Erik zich zeker nog voor de geest kan halen. De nieuwe voorstelling van Spinvis heeft de titel: Soms breekt er een hart, soms blaft er een hond en dit is de titel van een muzieknummer. Het liedje gaat over een vriend met liefdesverdriet waardoor Erik deze vriend probeert te troosten maar waarbij dit niet zo goed lukt. “Ik vind eigenlijk dat hij een beetje zeurt en dan zeg ik tegen hem soms breekt er een hart en soms blaft er een hond” aldus Erik. Die hier vooral mee aan wil geven dat er soms hele grote dingen gebeuren maar tegelijkertijd heel veel kleine dingen gebeuren in een mensenleven.

Al deze gebeurtenissen hebben volgens Erik een relatie met elkaar en deze relatie komt duidelijk terug op het podium. Samen met het art-departement is er een stad gebouwd van bewegende vitragegordijnen en tussen deze gordijnen staat de band bestaande uit zes muzikanten. “De muzikanten staan in huisjes van gordijnen en deze huisjes kunnen open en dicht” aldus Erik. Deze techniek zorgt er voor dat zijn muzikanten soms zichtbaar zijn maar soms ook onzichtbaar zijn.
Doormiddel van opgenomen stemmen tussen de liederen door probeert Spinvis een dagboek te maken waarbij er een impressie wordt gegeven van wat er in deze mensen om gaat. “Sommige mensen hebben iets ernstigs mee gemaakt maar er zijn ook mensen die bezig zijn met de boodschappen” legt Erik uit.

Het unieke aan Spinvis is dat ze niet alleen in clubs en festivals op kunnen treden maar ook in theaters. “wanneer je in het theater staat moet je ook theatrale middelen aanwenden om theater te maken” antwoord Erik enthousiast op een vraag van Steffie over het visuele spektakel dat de bezoeker te wachten staat. Een poëtische zin die Jasper overhaalde om te vragen waar Spinvis de inspiratie voor de poëtische teksten in de muzieknummers vandaan haalt. “Gewoon uit de gesprekken zoals wij die nu hebben” is het nuchtere antwoord van Erik. Omdat hij heel goed luistert naar hoe mensen praten, luistert hij aandachtig naar wat mensen beweegt en daarbij vooral ook hoe ze dat zeggen. De spreektaal is voor Spinvis de muziek en daar zit de ziel van de mens in verstopt en daar luistert hij heel goed naar.

Optreden in Houten voelt voor Spinvis een beetje als thuiskomen omdat Erik een hele speciale band met Houten heeft die ver terug gaat. Vroeger heeft Erik van zijn 12de tot zijn 16de levensjaar paard gereden op de Zilfia’s Hoeve in Houten en was hij kind aan huis bij de familie van der Maat. Hierdoor kan hij de weg vanuit Utrecht richting Houten dromen aangezien hij wekelijks over de Waijensedijk richting de manege fietste. Deze vrijdag komt hij helaas niet te paard maar gewoon met de auto of de trein naar het theater. Koop snel nog kaarten voor de voorstelling van 20:15 via www.aandeslinger.nl of bezoek www.spinvis.nl voor het gehele speelschema. Luister daarnaast het vrolijke interview dat Erik zaterdag gaf tijdens de Enthousiasper uitzending terug via onderstaande link:

Kopfoto is van Han Ernest


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 06:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love