Opgewekt Houten legt dak sporthal vol zonnepanelen

23 juni 2017

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Ondernemen
  6. /
  7. Opgewekt Houten legt dak...

De Houtense energiecoöperatie “Opgewekt Houten” realiseert 21 juni 2017 haar eerste zonne-energie installatie op het dak van sporthal De Kruisboog. Met de 372 panelen wordt stroom voor zo’n 30 woningen opgewekt. Tegenover een financiële investering van de verenigde inwoners  staat opbrengst van de verkochte stroom en een belastingvoordeel op de eigen energierekening. Dat is financieel bijna even aantrekkelijk als zonnepalen op het eigen dak. Daarbij draagt deze coöperatie bij aan een duurzaam Houten.
Opgewekt Houten is opgericht door en voor Houtenaren. De coöperatieve vereniging realiseert systemen voor de lokale opwekking van duurzame energie en houdt deze in bedrijf en verzorgt de administratie. Voorzitter Wilko Kistemaker: “Het gaat in eerste instantie om het plaatsen van zonnepanelen op gebouwen. Denk daarbij aan sporthallen, scholen en bedrijfspanden. In tweede instantie denken we aan wind-, waterkracht- en biogassystemen.”
Gemeente Houten, die duurzaamheid hoog in haar vaandel heeft, stimuleert dit particuliere  initiatief. Zij doet dit door eigen gebouwen ter beschikking te stellen voor een zonne-energie installatie. Sporthal De Kruisboog is hierbij het eerste gebouw.
De leden van Opgewekt Houten profiteren van zonnepanelen die niet op hun eigen dak liggen. Vaak omdat hun dak daar niet voor geschikt is. De coöperatie zoekt daken en regelt de installatie van de panelen. Ook verzorgt zij beheer, onderhoud en administratie.
Wethouder van Liere sprak zich enthousiast uit over dit burgerinitiatief: “Ja ik ben daar heel erg gelukkig mee. De mooiste initiatieven zijn uit de samenleving zelf. Het is geweldig om te zien hoe deze mensen met inzet en volharding ook met tegenslag omgaan, om zo’n resultaat neer te zetten.”


Meningen van de lezer

Laat een reactie achter


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Houten Komt Thuis

17:00 19:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love