Open Monumentendag Houten 2022

12 september 2022

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Cultuur
  6. /
  7. Open Monumentendag Houten 2022

In het afgelopen weekend hebben weer verschillende gebouwen en monumenten hun deuren opengesteld voor het jaarlijkse Open Monumentenweekend. Ondanks de sombere voorspellingen viel het weer op zaterdag reuze mee; op zondag was het zelfs in alle opzichten ideaal.

Wethouder Wouter van de Berg opende zaterdag om 13.00 uur met een grote sleutel de deur van de toren aan de kerk van de Hersteld Hervormde Gemeente (de zogenoemde Pleinkerk) en daarmee de open monumentendagen. Hij benoemde in zijn toespraak het belang van het in stand houden van ons cultureel erfgoed en daar zuinig op te zijn. De gemeente Houten heeft een rijke geschiedenis als het gaat om cultureel erfgoed. Kennis van de geschiedenis van je omgeving geeft ook binding met je woonplek. Ook het gemeentebestuur ziet de waarde hiervan in. Bij het opstellen van de Visie Cultureel Erfgoed is de intentie om de Open Monumentendagen jaarlijks te organiseren opgenomen.

In de huis-aan-huis verspreide folder en het te downloaden boekje was te lezen welke gebouwen er opengesteld waren.

Bij veel gebouwen was de toeloop groot. Zo hebben zo’n 120 mensen de toren in Houten beklommen op zaterdag en ook de toren van de Michaëlkerk in Schalkwijk op zondag was, met ruim 150 bezoekers, in trek. De Pleinkerk zelf bleek zeer de moeite van een bezoek waard. Het Kasteelterrein in ’t Goy, en ook de Kasteeltuin Jonkheer Ram in Schalkwijk trokken weliswaar een kleiner aantal mensen, maar de mensen die er wél waren gingen met een hoop extra informatie op zak weer verder op stap. Ook de prachtig versierde kerk in ’t Goy (op zondag werd gevierd dat de parochiekerk 150 jaar bestaat) trok op zaterdag wel 70 bezoekers. Het Oude Station in Houten, met de Archeologie Werkgroep “Leen de Keijzer”, Landgoed Wickenburgh en de tuinen van Kasteel Heemstede trokken een respectabel aantal bezoekers. En zeker het pareltje van Tull en ‘t Waal, het kerkje met de onlangs gerenoveerde toren, was echt de moeite waard. Het klapstuk was het bijzondere Fort Honswijk met de georganiseerde activiteiten: in totaal kwamen daar op zaterdag en zondag wel 500 mensen op af.

Het thema van het Open Monumentenweekend was dit jaar ‘Duurzaamheid’. Daarom was ook ecowijk Mandora opgenomen: geen monument, wel duurzaam.

Wat erg opviel: alle mensen die op de verschillende locaties ‘gids’ waren, waren ontzettend enthousiast en wilden graag hun verhaal vertellen. En dat is voor de organisatoren van de monumentendagen van groot belang: zij kunnen wel een Open Monumentenweekend organiseren maar als niemand de deuren open zet en iets vertelt, dan valt er niks te organiseren. Dus: heel veel dank aan alle vrijwilligers die op de locaties de langskomende bezoekers van veel relevante informatie hebben voorzien.

En dan nog een oproep: de initiatiefgroep Open Monumentendag Houten bestaat nu uit 3 personen. Uitbreiding is gewenst. Mocht het je aanspreken om voor komend jaar mee te organiseren, dan ben je van harte welkom. De leden die nu de organisatie op zich hebben genomen zijn afkomstig uit Houten (2) en Schalkwijk (1). Informatie en aanmelden kan via een van de leden van de werkgroep: Johan van der Gun, Herman Steenman of Adrie de Mol (e: a3demol@hotmail.com). 


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 09:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love