Open dag Zonnepark ‘Oostrumsdijkje’

13 september 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Algemeen
  6. /
  7. Open dag Zonnepark ‘Oostrumsdijkje’

Zonnepark ‘Oostrumsdijkje’ open voor publiek in het kader van Open Energiedag.

Zaterdag was er een open dag in het nieuwe zonnepark van Statkraft, gelegen aan het Oostrumsdijkje nummer 11. Het park  is 16 hectaren groot, waarvan er 13 ha zijn belegd met panelen. Deze voorzien 4300 huishoudens van schone energie. De openstelling was in het kader van de Open Energiedag. Een dag waarop het publiek kan kennismaken met deze projecten en zo meer aandacht krijgt voor projecten in de duurzame energie. Statkraft gelooft dat duurzame energie de toekomst heeft en wilde dat in Zonnepark ‘Oostrumsdijkje’  graag vertellen.

De bezoekers, jong en oud, die op de uitnodiging in ‘t Groentje afkwamen, werden door enthousiaste gidsen rondgeleid. Er was (bijna) geen vraag die ze niet konden beantwoorden.

Het bijzondere van dit zonnepark is dat het zo ecologisch mogelijk is aangelegd. Zo zijn de zonnepanelen niet geheel aaneengesloten geplaatst. Tussen alle platen is een rand open, zodat het regenwater ertussendoor kan. Zo droogt de grond eronder niet uit en blijft ze groen. Het maaien gebeurt in overleg met de agrarische buren. Niet te vaak en niet te weinig. In het broedseizoen wordt uiteraard helemaal niet gemaaid. Zo blijft er een mooie biodiversiteit, met veel bloemen, vlinders en bijen. Dit voorjaar werden er zelfs al kievietseieren gevonden, terwijl de kievieten normaliter op weidegrond broeden! Het terrein is normaal niet toegankelijk, zodat een rustige omgeving voor diversen dieren ontstaat.

Een ander voorbeeld is dat de metalen palen waarop de zonnetafels gemonteerd zijn, direct in de grond zijn verankerd. Dus zonder massieve betonnen platen als voet, zo blijft de grond maximaal open en groen.

Heel bijzonder was de nieuwe aanplant van de originele knotwilgen op het terrein. De soort die in onze regio veel staat, bleek niet meer te koop. Dus van dezelfde knotwilgen die nog in de omgeving te vinden waren zijn stekjes gehaald, twee jaar opgekweekt en nu gebruikt voor de nieuwe beplanting. Er is bewust gekozen voor bomen ondanks dat die hier en daar een schaduw op de panelen werpen. Ook hier weer aandacht voor het milieu en het landschap.

Zoals Celine Berserik van Statkraft zei “Het was een heel interessante dag en een groot succes. Ongeveer 150 mensen, van jong tot oud, zijn langsgekomen en hebben meer geleerd over de zonneparken en het belang ervan. Ook hebben de kinderen een tiental insectenhotels gemaakt.”


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 09:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love