Onthulling Replica van Huis Oud Wulven in Lego

16 oktober 2022

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Cultuur
  6. /
  7. Onthulling Replica van Huis...

Op vrijdagmiddag 14 oktober onthulde wethouder Wouter van den Berg (Erfgoed) de replica in Lego van het Huis Oud Wulven. Het staat op een mini tentoonstelling in de hal van het gemeentehuis. Naast het gebouw is er ook een kaart met de juiste locatie, een luchtfoto van het gebied en een grote informatieposter met informatieve tekst en foto’s.

De wethouder hield een korte toespraak waarin hij het belang van de kennis van het verleden onderstreepte om beleid voor de toekomst te kunnen maken. Deze initiatieven helpen daarbij. Bij de opening was o.a. ook de archeologische werkgroep vertegenwoordigt. Deze hadden de originele windvaan van het huis meegebracht die in hun depot goed bewaard wordt. Houtenaar Wim Erwich (68) is de bouwer van het Lego-Huis. Na het succes van vorig jaar, toen hij het eerste gemeentehuis van Houten in Lego nagebouwd en tentoon gesteld had, heeft hij meteen het
plan opgepakt om een ander historisch pand, dat allang gesloopt is, in 3D na te bouwen. Hierdoor kan hij de geschiedenis meer tastbaar maken voor andere geïnteresseerde Houtenaren.Door het bijzondere verhaal rond dit pand is het Huis oud Wulven geworden.

Mottekasteel – Huis oud Wulven
Het gebouw is nagemaakt aan de hand van oude tekeningen, een foto en een plaatje van een oude gravure. De archeologische werkgroep is geraadpleegd om zoveel mogelijk de originele kleuren te benaderen. Zij hebben bijvoorbeeld nog enkele oude kloostermoppen van het huis in hun museum in het Oude Station.

Geschiedenis
Huis Oud Wulven, ook wel kasteel Oud Wulven genoemd, lag aan de Oud Wulfseweg bij nr. 8. Aan de ene kant lag en ligt nog boerderij Jeanetteoord en aan de andere kant ligt nu de algemene begraafplaats (1990).
Het wordt een mottekasteel genoemd. Dat zijn kastelen die op een afgeplatte aangelegde heuvel of terp gebouwd zijn. Het hier getoonde model was geen echt mottekasteel omdat het gebouw gewoon op het maaiveld stond en men er pas later een heuvel tot aan de eerste verdieping tegen
opgeworpen heeft. Hierdoor kreeg het wel de uitstraling van een mottekasteel.
Het eerste gebouw is rond 1200 gebouwd of zelfs eerder. Het tweede kasteel is rond 1250 gebouwd op de resten van het eerste gebouw. In die tijd is het gebied ontgonnen en de Oudwulfse Wetering aangelegd. Een gedeelte van het huis heeft zelfs een korte periode dienst gedaan als gevangenis.
Rond 1790 onderging het huis een verbouwing en de verdieping, zolder en torenkoepel verdwenen. Rond 1900 gingen de bewoners in de naastgelegen boerderij wonen en raakte het huis steeds meer in verval. Rond 1939 is het redelijk vervallen. Er werd een restauratieplan opgesteld maar vanwege de Tweede Wereldoorlog werd dit uitgesteld. In 1947 startte de restauratie maar in de nacht van 29 op 30 maart waaide de toren om en viel door de gewelven van het huis. Besloten werd om het gebouw te slopen. De toenmalige eigenaar schonk de oude poort aan de gemeente Houten die het liet restaureren en opnemen in de gevel van het huidige gemeentehuis. Nu geeft de poort doorgang naar de achtergelegen tuin.

Legomodel
Helaas heeft Erwich een andere kleurkeuze moeten maken dan bedoeld was. Van de gewenste kleur waren er te weinig stenen in de handel.
De huidige kleurkeuze benadert het nog goed. Bij de vormgeving heeft hij hier en daar wel concessies moeten doen en af moeten wijken. Sommige stenen waren dermate prijzig dat de kosten uit de hand zouden lopen of ze waren in het geheel niet leverbaar.

Het geheel bestaat uit ongeveer 4000 Legostenen die zijn aangekocht bij negen verschillende leveranciers uit de landen: Denemarken, Polen, Duitsland, Hongarije en Nederland.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 06:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love