Onderzoek het verschil tussen dag en nachtvlinders tijdens de Nationale nachtvlindernacht

27 juni 2022

  1. Home
  2. /
  3. Programma's
  4. /
  5. Enthousiasper
  6. /
  7. Onderzoek het verschil tussen...

Iedere week spreken de Dj’s van het zaterdagmiddag radioprogramma Enthousiasper met een lokale organisatie die iets van doen heeft met een speciale dag van de week. Afgelopen zaterdag spraken Jasper & Steffie met Rose Dlhopolsky die vrijwilliger is bij Nachtvlinder Werkgroep in Houten. De Dj’s spraken haar over de Nacht van de nachtvlinder die vrijdag 1 juli op zaterdag 2 juli gehouden gaat worden.

De nachtvlinder nacht zal van vrijdag 1 juli vanaf 22:00 tot in de nacht op zaterdag 2 juli achter het NME gebouw op de Keercamp gehouden gaan worden. Tijdens deze nacht zal er een wandeltocht georganiseerd gaan worden waarbij wandelaars met een zaklamp door het park lopen en op de met ‘zoete smeer’ vooraf geprepareerde bomen en lakens nachtvlinders zullen waarnemen. “Je weet vooraf nooit welke vlinders er zullen zijn, dit is altijd weer een verrassing.” aldus vrijwilligster Rose.

Het verschil tussen dag en nachtvlinders is zo groot als dag en nacht. Los van de tijden waarop deze beesten wakker zijn, verschillen ze op meerdere manieren van elkaar. Als grootste verschil stipt Rose de voelsprieten aan want waar dagvlinders knoppen aan het eind van de voelsprieten hebben zitten is dit bij de nachtvlinder niet het geval. Daarnaast zit het verschil in de vorm van de vleugels. De vleugels van een dagvlinder die klappen verticaal en bij nachtvlinders klappen de vleugels dicht achter op de rug. “Ik vind nachtvlinders mooier dan dagvlinders” moet Rose eerlijk bekennen.

De liefde voor nachtvlinders zit hem dan vooral ook in de mystiek die om deze beestjes heen hangt. De vlinders leven op een moment dat de wereld slaapt en waar de mensen in de avond thuis een boek lezen of tv kijken gaat de natuur in volle glorie door. “Als je [in de avond] naar buiten gaat dan zie je een heel ander soort leven” en dit leven vind Rose machtig interessant omdat er zo weinig over bekend is bij het meerendeel van de mensen. De meest favoriete nachtvlinder van Rose is de ‘peper en zout vlinder’ en die heeft een vlekkenpatroon op de vleugen dat je krijgt wanneer je zout en peper mengt met elkaar.

Voor iedereen die kennis wil maken met de passie voor nachtvlinders zoals Rose die deelt, zijn belangstellende welkom om deel te nemen aan de wandeltocht van 1 tot 2 juli. Stuur een e-mail naar: nachtvlinderwerkgroep7@gmail.com voor meer informatie of bezoek de website van de nachtvlinder werkgroep via: www.milieuwerkgroephouten.nl/werkgroepen. Luister het hele interview dat Rose afgelopen zaterdag gaf tijdens de Enthousiasper radiouitzending via onderstaande link:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

12:00 23:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love