Ondanks de reisbeperkingen tijdens de pandemie meer mensen op de vlucht

20 juni 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Ondanks de reisbeperkingen tijdens...

Iedere week bellen de DJ’s van het zaterdagmiddag radioprogramma met bedrijf of instelling om extra aandacht te besteden aan het onderwerp van de dag. Deze week stond in het teken van de Wereld vluchtelingen dag en daarom dat er gebeld werd met Andrea Vonkeman de directrice van UNHCR Nederland.

Iedereen die vlucht voor mensenrechtenschendingen zoals vervolging, gevangenneming, marteling, te dood veroordeling zonder dat er enige rechter aan te pas gekomen is en dan vooral omdat je andere politieke overtuigingen hebt, of bij een bepaalde etnische minderheid hoort, omdat je LHBTI bent of omdat het oorlog is; Al deze mensen zijn een vluchteling.

De UNHCR is er voor deze vluchtelingen. ze helpen overheden om vluchtelingen te beschermen en om oplossingen te zoeken om te kijken hoe lang deze vluchtelingen blijven. Ook kijken ze of het voor deze mensen eventueel veilig is om terug te keren maar ook bij integratie, inburgering in het nieuwe thuisland, speelt UNHCR een rol.

De corona pandemie heeft invloed gehad op vluchtelingen. Er waren door de reisbeperkingen een stuk minder mensen die asiel aanvroegen. Wel ziet Andrea dat het vluchtelingen in eigen land, mensen die de landsgrenzen niet overgaan, wel stijgt.

Op gemeentelijk niveau worden vluchtelingen begeleid door Vluchtelingenwerk. Die bieden begeleiding tijdens de asielprocedure en op het gebied van taal, integratie en werk. Dit geld niet voor de gemeente Houten. Wel is er een mogelijkheid voor vluchtelingen in de gemeente bij Van Houten & Co terecht voor de inburgeringscursus.

Voor meer informatie over de organisatie maar ook het antwoord op wat jij kan doen voor vluchtelingen kan je terecht op www.unhcr.nl en luister hier het hele interview dat Andrea afgelopen zaterdag had bij Enthousiasper terug waarbij je ook hoort waarom het zo belangrijk is om aandacht te besteden aan deze dag:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love