Omroep Houten hangt vandaag de regenboogvlag uit voor de Internationale dag tegen LHBTI-fobie.

16 mei 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Omroep Houten hangt vandaag...

Afgelopen zaterdag belden Houten FM DJ’s Jasper & Steffie met Robert Pelleboer van de LHBTI+ Houten Facebookpagina om te spreken over de Internationale Dag tegen Homo-, Lesbo-, Bi-, Trans- en Interseks fobie van vandaag.

In Houten wordt deze dag niet per se gevierd maar Robert viert het persoonlijk wel door de regenboogvlag uit te hangen. Hij hoopt wel dat de gemeente Houten dit jaar ook een regenboogvlag ophangt om aandacht te vragen voor de rechten van de LHBTI+ community. Deze afkorting staat voor: Lesbiennes, Homo’s, Biseksuele, Transgenders, Interseksuele en de + staat voor alle andere verschillende vormen die je hebt omtrent gender.

Het blijft nog altijd heel belangrijk om deze dag te vieren. Want ondanks dat we in een vrij en welvarend land als Nederland leven is de positie van de LHBTI+ community nog altijd niet optimaal. Waarbij ook Houten een relatief veilige plek is maar er zijn ook in Houten nog altijd verschillende jongens en meisjes die moeite hebben om uit de kast te komen. Deze jongeren vinden het daarbij vooral moeilijk om met hun ouders, vrienden of klasgenoten te praten over hun geaardheid of gender.

Persoonlijk loopt Robert in de gemeente Houten in zijn dagelijks leven niet echt ergens tegen aan. Maar ondanks dat er niemand uit de buurt raar opkijkt dat hij samenwoont met zijn vriend en hij thuis de regenboogvlag zonder enig probleem kan ophangen voelt het voor hem toch niet helemaal fijn om hand in hand over straat te lopen.

Misschien daarom ook dat Robert het uitdragen van de regenboogvlag zo mooi vindt op dagen als deze, want het geeft ook een signaal af aan jongeren om te laten zien dat er meer mensen zijn zoals zij. Hij hoopt daarom dat er veel meer mensen de regenboogvlag ophangen op een dag als vandaag en dan vooral ook om ervoor te zorgen dat de sfeer “om niet over dit onderwerp te praten” binnen bepaalde groepen zal verdwijnen.

Er zijn op alle Houtense scholen verschillende GSA clubs die zich bezighouden met het LHBTI+ onderwerp. GSA staat voor Gay Straight Alliance en deze groepen zijn in het leven geroepen om jongeren te helpen die met vragen omtrent hun geaardheid rondlopen. En dat is maar goed ook want we moeten niet vergeten dat het zelfmoordpercentage bij LHBTI-jongeren hoger ligt in Nederland in vergelijking met jongeren die zich niet identificeren bij deze groep.

Inclusiviteit gaat niet alleen over de LHBTI-groep maar ook over mensen die buiten de groep liggen vanwege hun uiterlijk, handicap, geloof of op een andere manier niet mee kunnen met de samenleving. Iedereen die meer wil weten over dit onderwerp of hulp zoekt kan terecht op de Facebookpagina van LHBTI+ Houten.

Luister hier het hele interview terug dat de DJ’s Jasper de Bruijn & Steffie van Lamoen afgelopen zaterdag hadden met Robert Pelleboer:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Houten Komt Thuis

17:00 19:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love