Omgaan met buurtbewoners met een psychische kwetsbaarheid

25 februari 2022

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Welzijn
  6. /
  7. Omgaan met buurtbewoners met...

Steeds meer mensen met een psychische kwetsbaarheid wonen niet meer in een begeleid wonen situatie, maar zelfstandig. Je woont dus vaker samen met elkaar in de straat en in de buurt. Maar wat doe je als de ander gedrag vertoont dat jij niet begrijpt of waar jij je zorgen over maakt? Wat doe je dan wel of juist niet? Omdat hier onbekendheid over is, organiseert de gemeente Houten enkele bewustwordingsbijeenkomsten. Deze vinden onder de naam ‘Welkome Wijk’ plaats in maart en zijn voor bewoners, vrijwilligers en professionals.

 

Het doel van ‘Welkome Wijk’ is om vooroordelen over buurtbewoners met een psychische achtergrond te verminderen. Zo willen we dat er meer begrip komt voor elkaar en iedereen zich welkom voelt in de wijk. Jan Overweg (wethouder zorg en welzijn): “Een goede sfeer in de buurt vind ik heel belangrijk. Zodra je contact maakt met een buurtbewoner, kom je erachter wie iemand echt is. En zie je ineens gaven en talenten die je eerder nog niet zag. Dat vind ik mooi. Elkaar een beetje leren kennen helpt om op een goede manier naar elkaar om te zien en elkaar te helpen waar nodig. Interesse in de ander, zonder vooroordelen, maakt dat je je welkom voelt. En dat is precies wat dit project beoogt”.

Bijeenkomsten Welkome Wijk
Tijdens de bijeenkomst Welkome Wijk krijgen deelnemers informatie over wat het betekent om te leven met een psychische kwetsbaarheid. Centraal staan houding, gedrag en leefwijzen die niet begrepen worden of waar men zich zorgen over maakt. Je krijgt inzicht in wat je kunt doen of hoe te handelen. De avond wordt begeleid door een gespreksleider en inwoners van Houten die zelf een psychische kwetsbaarheid hebben (gehad). Zij delen graag met je hoe je samen kunt zorgen voor het goed verstaan en begrijpen van elkaar. Samenwerking MIND en gemeente Houten Welkome Wijk is een landelijk project van MIND (organisatie voor psychische gezondheid), waar gemeente Houten aan meedoet.

Interesse?
Heb je vragen over hoe je met een buurtbewoner met een psychische achtergrond om kan gaan? Of wil je meer informatie? Kom dan naar een van de bewustwordingsavonden van Welkome Wijk. Deze vinden plaats op donderdagen in maart. Voor aanmelding, data en tijden en meer informatie, ga naar www.houten.nl/welkomewijk. Deelname is gratis.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love