Marita en Oliver bij Wereld Jongeren Dagen Lissabon

11 augustus 2023

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Kerken
  6. /
  7. Marita en Oliver bij...

Op de Wereldjongerendagen (1 tot en met 6 augustus in Portugal) kwamen 1,5 miljoen jongeren van over de hele wereld bij elkaar, om samen het katholieke geloof te vieren. Marita van ’t Klooster en Oliver Melis waren er ook bij. Ze reisden met drie andere jongeren uit parochie Paus Johannes XXIII (gemeente Houten, Bunnik en Wijk bij Duurstede) naar Lissabon en maakten deel uit van het Trinity Team Utrecht.

Lange busreis langs inspirerende plekken
De busreis naar Lissabon ging via Parijs, Lourdes (Frankrijk), Burgos (Spanje) en Fátima (Portugal). Plekken met een verhaal. Waar in de groep over gesproken werd. Gaandeweg leerden Marita en Oliver hun medereizigers beter kennen. Ze genoten van de gastvrijheid van de gastgezinnen waar ze logeerden. Maar het was ook een strak programma met veel korte en gebroken nachten. Oliver: “De slaapsituatie was niet altijd ideaal en er was ook weinig tijd voor rust, omdat we eigenlijk altijd op pad waren.” In Lissabon sliepen ze in een school. De mannen in gymzalen en de vrouwen in klaslokalen. Oliver: “”Ik heb veel vrienden gemaakt op deze reis die ik zeker wil houden.”

Indrukwekkende mensenmassa
Op1 augustus was de openingsceremonie. Marita enthousiast: “Vanaf nu start het echt! Er was een enorme mensenmassa. De tocht naar het park waar de openingsmis gehouden werd duurde een uur in plaats van 10 minuten. Er werden er in alle talen liederen gezongen, want de jongeren uit elk land wilden laten weten dat ze er ook bij waren.” Oliver vond het indrukwekkend om met zoveel gelovige jongeren op één plek te zijn. “Ik ken thuis weinig gelovige mensen van mijn leeftijd, en hier merkte ik dat ik me veel minder als een buitenstaander voelde.”

Bemoedigende woorden paus Franciscus

Toen de Paus op het enorme podium verscheen klonk er een groot gejuich. Hij sprak de jongeren toe: “Ik ben blij om jullie allemaal te zien.” In zijn toespraak wil hij vooral één ding duidelijk maken: in de kerk is plek voor iedereen. “Realiseer je deze dagen dat je geliefd bent, gewoon hoe je bent. Er is ruimte voor iedereen in de kerk. En als die ruimte er niet is, maak die dan alsjeblieft. Ook voor hen die fouten maken of worstelen. Jezus wijst niet met zijn vinger, maar opent wagenwijd zijn armen.”

Indrukwekkende avondwake en slotceremonie
Voor de avondwake en de afsluitende mis de laatste dag kwamen 1.5 miljoen mensen samen op grote dorre velden in de brandende zon, zonder schaduwplekken. De meesten overnachtten hier. Marita vond het heel speciaal: “Dit zullen we met ons meedragen door ons verdere leven!” Ook voor Oliver was de wake op het veld een ontzettend indrukwekkende ervaring. “Dat we samen met anderhalf miljoen mensen luisterden naar de inspirerende preek van de paus en allemaal op dezelfde plek overnachtten. Dat gaf mij een sterk gevoel van gemeenschap.”

Paus roept jongeren op wereld te veranderen
Marita: “Paus Franciscus sprak ons aan “to rise up!”, om op te staan.” Hij sprak de jongeren nog één keer toe: ‘Aan jullie, jonge mensen (…) die grote dromen koesteren maar vaak vertroebeld worden door de angst ze niet gerealiseerd te zien; aan jullie die soms denken dat je het niet kunt maken – een beetje pessimisme overvalt ons soms -; aan jullie, jonge mensen, die in deze tijd geneigd zijn ontmoedigd te raken, om jezelf misschien ontoereikend te vinden of om je pijn te verbergen door het te maskeren met een glimlach; aan jullie, jongeren, die de wereld willen veranderen – en het is goed dat jullie de wereld willen veranderen – en die willen strijden voor gerechtigheid en vrede; aan jullie, jongeren, die inzet en verbeelding in jullie leven stoppen, maar het lijkt alsof dat niet genoeg is; aan jullie, jongeren, die de Kerk en de wereld nodig hebben zoals de aarde regen nodig heeft; aan jullie, jongeren, die het heden en de toekomst zijn; ja, aan jullie, jongeren, zegt Jezus vandaag: “Wees niet bang! “Wees niet bang!”.

Mooie ervaringen met jonge geloofsgenoten
Het waren twee heftige weken met veel indrukken, waar Marta en Oliver veel leuke mensen heb leren kennen en veel mooie herinneringen aan hebben overgehouden.
Marita realiseert zich na deze reis dat ze niet de enige is in het geloof. “Zowel in Nederland als daarbuiten wordt het geloof gevierd. In gesprekken met andere jongeren hoeft het lang niet altijd te gaan over het geloof, maar het schept wel een band in hoe je in het leven staat.”
Oliver: “Nu ik zoveel katholieke jongeren ontmoet heb voelt het voor mij veel natuurlijker om het over mijn geloof te hebben, ook met ongelovigen. Dat is in contrast met voorheen, toen schaamde ik me zelfs een beetje voor mijn geloof.”


Op de foto het Trinity Team uit Utrecht, met Marita (3e van links) en Oliver (rechts achteraan met vissershoedje).


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

HoutenFM Non-stop

00:00 10:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love