Luister in stilte naar jezelf

11 juli 2021

  1. Home
  2. /
  3. Programma's
  4. /
  5. Enthousiasper
  6. /
  7. Luister in stilte naar...

Afgelopen zaterdag belden de DJ’s van het radioprogramma Enthousiasper met Annemieke Rodenburg oprichtster van Hartenlicht om te vieren dat het zaterdag de Wereld Stilte dag was. Dit om antwoord te krijgen op de vraag hoe belangrijk stilte is voor een mens.

Deze Stilte dag is ooit ontstaan voor volgelingen van Meher Baba een Indiase goeroe die ruim 40 jaar zijn mond heeft gehouden en ondanks dat dit in Nederland niet massaal gevierd wordt, zijn er wel verschillende organisaties die zich bezig houden met het belang van stil zijn. Zo ook Annemieke Rodenburg die 20 jaar geleden Hartenlicht opgezet heeft waar ze maandelijks een stilte dag organiseert en 2x per jaar een stilte retraite. Verder organiseert ze vanuit deze organisatie trainingen, workshops, cursussen etc. die allemaal te boeken zijn via haar website.

Wanneer iemand langskomt voor een stilte dag dan legt Annemieke eerst wat uit over de stilte omdat het meer is dan alleen stil zijn zonder te praten en het uitzetten van een mobiele telefoon. Het is de bedoeling dat een deelnemer weer in contact met zichzelf komt en een pas op de plaatst maakt. Het gaat hierbij vooral om veel vriendelijkheid te voelen naar jezelf.
Het valt haar op dat juist veel mensen met drukke hoofden (zoals ADHD-ers) de stilte zoeken en vaak geen idee hebben hoe je die rust kan vinden. Het is belangrijk dat je niet moet afwijzen dat je zo druk bent, dus accepteer wat er is in je hoofd en zoek vanuit daar een vriendelijkere houding naar jezelf toe. Annemiek vergelijkt het met een duik in de zee. Aan de oppervlakte heb je veel golven die onrust veroorzaken maar onderwater is het een stuk stiller.

Een stilte dag ziet als volgt uit. Eerst legt Annemieke op zo’n dag wat uit over stilte, het is meer dan alleen de stilte in zonder te praten en de mobiel uit te doen. Het is eigenlijk het weer in contact komen met jezelf en even pas op de plaats maken. Het gaat vooral om veel vriendelijkheid naar jezelf.

“Want als je de hele dag denkt, mijn hoofd moet stil worden, dan gaat het ‘m niet worden” aldus Annemieke.

(De tekst gaat verder onder de foto’s)

Daarna gaat de dag verder met het ontspannen van je lichaam door middel van ontspanningsoefeningen, ademhalingsoefeningen en yogaoefeningen. Na deze oefeningen start een meditatie om te herkennen wat de gedachten zijn die je hebt. Verder hebben cursisten op zo’n dag een uur de tijd om aan zichzelf te besteden. Dit doen mensen dan niet door naar hun telefoon te staren of een boek te lezen want dat staat gelijk aan prikkels. De cursisten krijgen de kans om dit uur in de prachtige tuin van het conferentiecentrum Samaya in Werkhoven door te brengen. Dit conferentiecentrum heeft een prachtige tuin en een vijver, een labyrint en hele mooie oude bomen. Hierdoor kunnen mensen rustig in de tuin lopen of zitten waarbij ze kunnen luisteren naar zichzelf of het gezang van de vogels.

In de middag is er een plek voor een wandeling in stilte langs de kromme rijn. Waar mensen normaal tijdens zo’n wandeling aan kletsen zijn missen ze vervolgens de schoonheid van de natuur en omdat er nu in stilte gelopen wordt voelen cursisten nu veel meer de verbinding met deze natuur.

Voor meer informatie over de cursussen die Annemieke geeft en het werk dat ze doet bij Hartenlicht is te vinden via www.hartenlicht.nl

Luister hier het hele interview terug dat de DJ’s van Enthousiasper afgelopen zaterdag hadden met Annemieke en krijg direct mee hoe er tijdens de lunch in stilte toch gecommuniceerd kan worden:


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Ochtendspits

06:00 09:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love