Kleine daling aantal leerlingen per docent in de provincie Utrecht.

30 mei 2021

  1. Home
  2. /
  3. Nieuws
  4. /
  5. Jong
  6. /
  7. Kleine daling aantal leerlingen...

In de provincie Utrecht is het gemiddeld aantal leerlingen per basisschoolleraar in vijf jaar met 1,9 procent gedaald. Dit is een minder sterke afname dan het landelijk gemiddelde van -3,2 procent. Dit en meer blijkt uit het onderzoek van online opleidingsinstituut Laudius naar de leerling-leraarratio, op basis van de meest recente DUO-data.

Volgens de meest recente data geeft een Nederlandse basisschoolleraar les aan gemiddeld 18,1 leerlingen. In de provincie Utrecht ligt dit gemiddelde hoger, op 18,7 leerlingen per docent.

Leerling-leraarratio daalt het sterkst in de gemeente Bunschoten
Binnen de provincie daalde de leerling-leraarratio het sterkst in de gemeente Bunschoten. Het aantal leerlingen per basisschoolleraar nam hier met maar liefst 10,1 procent af. Ook in Oudewater(-9,1 procent) en Montfoort (-8,5 procent) was er een sterke daling. In de gemeente Eemnes nam het aantal leerlingen per docent juist het sterkst toe, met 8,5 procent. Ook is de druk op leraren toegenomen in de gemeente Nieuwegein (+6,9 procent) en Renswoude (+4,2 procent).

De gemeente Houten doet het gemiddeld.
Docenten in Houten hebben kleinere klassen dan de meeste gemeentes in de provincie.
In Houten is het aantal leerlingen verdeeld over hun docent namelijk 18.6 wat wil zeggen dat in Houten iedere basisschooldocent 18.6 leerling les geeft. Dit is een goed gemiddelde vergeleken bij de rest van de provincie. Dit getal komt neer op een daling van 2.5% tegenover het aantal leerlingen waar een docent in 2009 les aan moest geven.

Meeste leerlingen in Renswoude en Nieuwegein
Leraren hebben het het drukst in de gemeente Renswoude en Nieuwegein. Hier geven docenten in beide gemeenten aan gemiddeld 20,1 basisschoolleerlingen les. Ook in de gemeente Utrechtse Heuvelrug (20 leerlingen) hebben leraren gemiddeld veel kinderen onder hun hoede. Docenten in de gemeente Lopik geven aan de minste aantal kinderen les: gemiddeld 16,1.


Huidig nummer

Titel

Artiest

Now on air

Ochtendspits

06:00 09:00

Nu op Houten FM:

Alesso & Armin van Buuren - Leave A Little Love